Öiset hiippailijat huolestuttavat Kokkolassa – "Joka rapinaan on herätty"

Kokkolalaisnainen ehti nähdä muutama yö sitten vain vilauksen kotipihaltaan kaahaavasta autosta. Hetkeä aiemmin liiketunnistimet oli vedetty seinästä ja oveen hakattu. Asukkaiden mukaan alueella on sattunut myös muita vastaavia tapauksia. Poliisi rauhoittelee tilannetta.

Kotimaa
Kuvassa suimuinan katu yöllä.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kerrottu Kokkolan Kirkonmäen ja Isokylän omakotitaloalueella liikkuvasta pakettiautosta. Kokkolalaisäiti kertoo, että perheen ovea hakattiin yöllä tällä viikolla.

– Kuulin, että ovea ryskytettiin muutaman kerran. Ehdin nähdä ikkunasta, kuinka pakettiauto kaahasi tiehensä. Näin, että se pysähtyi muutaman talon päähän. Sieltä joku kävi juosten talon oven takana ja juoksi takaisin autoon.

– Auto oli valkoinen isompi pakettiauto, jossa ei näyttänyt olevan mitään mainoksia. Rekisterinumeroa en valitettavasti niin kaukaa nähnyt. Näin lähinnä tumman hahmon, mutta mieheltä se vaikutti.

Aivan aluksi hän luuli, ettei omalla pihalla ollut ketään, koska liiketunnistimet eivät olleet syttyneet. Aamulla selvisi, että pihavaloista oli otettu johto seinästä.

Vastaavia tapauksia muitakin

Kokkolalaisäiti harmittelee, ettei heti soittanut poliisille.

– Ensimmäisenä ajattelin, olisiko se ollut vain jotakin kiusantekoa. Siinä vaiheessa en ollut kuullut, että muutkin olivat havainneet alueellamme tämäntapaista toimintaa.

Vähitellen nainen sai tietää vastaavista tapauksista naapureilta ja sosiaalisen median kautta. Kertoman mukaan yhdessä tapauksessa joku oli menty sisälle talon tekniseen tilaan. Saatuaan tietoonsa muut tapaukset nainen soitti poliisin vihjepuhelimeen.

Jos on poissa kotoa, naapuri voisi esimerkiksi käydä sytyttämässä valoja vähän eri huoneisiin tai hakea postin.

Anders Åfors, rikoskomisario

– Esimerkiksi alueen äitien nettiryhmässä tapaukset aiheuttavat suurta huolta. Moni on kertonut, että on nukkunut huonosti ja herännyt joka rapinaan, kun mies on ollut yötöissä.

"Ei murtoaaltoa"

Poliisille on tällä viikolla tehty kyseiseltä alueelta yksi kotirauhan rikkomiseen liittyvä ilmoitus. Isokylässä olevaan omakotitaloon oli menty ulkoa löytyneiltä vara-avaimilla, jotka asukas löysi roikkumasta lukkopesästä. Talosta ei oltu viety mitään.

Kokkolassa Kaustarin ja Kulimäen alueella tehtiin alkusyksystä lukuisia asuntomurtoja. Tällöin puhuttiin jo murtoaallosta. Viime aikoina vastaavaa ei ole kantautunut poliisin tietoon.

– Todettavissa ei ole mitään tällaista uutta murtoaaltoa Kokkolassa, rauhoittelee rikoskomisario Anders Åfors Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Isokylän ja Kirkonmäen asukkaat ovat olleet huolissaan, voisiko omalla asuinalueella liikkua Kaustarissa ja Kulimäellä murtoja tehnyt porukka.

– Se on kyllä vaikea sanoa. Tämän selvittämiseksi tarvitsisimme hyviä ajoneuvo- ja henkilöhavaintoja. Esimerkiksi tässä Isokylästä ilmoitetussa tapauksessa tekotapa on aivan erilainen kuin alkusyksyn tapauksissa.

Naapuri sytyttämään valoja

Åfors kehottaa soittamaan epäilyttävistä liikkujista poliisille tai hälytyskeskukseen heti. Näin tekijän jäljille on helpompi päästä. Naapuriapu on ilmiön kitkemisessä keskeisessä roolissa.

– Jos on poissa kotoa, naapuri voisi esimerkiksi käydä sytyttämässä valoja vähän eri huoneisiin tai hakea postin.

Murtovarkaat ovat nimenomaan tavaran perässä.

– Jos talonväki on ollut murtovarkaan tullessa kotona, varas on poistunut paikalta. Minkäänlaista käsikähmää ei ole tullut. He pyrkivät tiedustelemaan etukäteen, että kohteet ovat varmasti tyhjiä.