1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Joulupukin logistiikkakeskus -arkkitehtikisan voitto romanialaisille

Markkinointitempauksessa arkkitehdit saivat suunnitella suuren logistiikkakeskuksen Ouluun. Kilpailun voitti romanialainen työ, jota kuvaillaan uniikiksi ja taianomaiseksi sekä toteuttamiskelpoiseksi.

Kuva: Alexandru Opritan ja Laurentiu Constantinin työ "Nothing is impossible”

The Unbelievable Challenge -arkkitehtikilpailun voittaja julkistettiin perjantaina. Palkittu työ on romanialaisarkkitehtien Alexandru Opritan ja Laurentiu Constantinin työ Nothing is impossible.

Arkkitehtikisan tarkoituksena oli markkoida Oulua kansainvälisille sijoittajille. Tehtävänä oli luoda uudenlainen logistiikkakeskus Oulun eteläpuolelle Perävainiolle.

Tuomariston mielestä romanialaisten suunnitelma on tehty niin, että se voidaan toteuttaa kaikissa olosuhteissa. Työn vahvuutena nähtiin uniikki ja taianomainen julkisivuratkaisu, joka linkittyy kilpailun ideaan ja joulupukkiin.

Kisan järjestivät Oulun kaupunki ja Ruukki-konserni, Helsinki Design Week ja norjalainen Snøhetta-arkkitehtitoimisto. Kilpailuun tuli lähes 250 työtä.

400 miljoonan keskus

Palkintona on yhden hengen kymmenen viikon mittainen työjakso norjalaisarkkitehtitoimistossa Oslossa sekä tuhannen euron rahapalkinto.

Joulupukin logistiikkakeskusta kuvaillaan arvokkaana kaupallisena alueena ja kiinnostavana investointikohteena. Joulupukki on otettu mukaan markkinointiin maailmanlaajuisesti tunnettuna hahmona.

Logistiikkakeskus olisi pinta-alaltaan noin 15 000 neliömetriä. Sen rakentaminen maksaisi investointeineen lähes 400 miljoonaa euroa.