Tuhannet italialaiset marssivat uudistuksia vastaan

Pääministerin mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, jotta uusia työpaikkoja saadaan synnytettyä. Hän on penännyt italialaisilta halua ja rohkeutta muutokseen.

Ulkomaat
Yleislakko Italiassa.
Reuters-TV

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Italiassa, jossa on tänään perjantaina yleislakko. Sen takia muun muassa kouluja ja satamia on suljettu. Marsseja järjestetään yli 50 kaupungissa eri puolilla Italiaa.

Italian kaksi suurinta ammattiliittoa CGIL ja UIL järjestävät nyt ensikertaa yleislakon keskusta-vasemmistolaista hallitusta vastaan. Ammattiliitot vastustavat Italian hallituksen julkisen sektorin säästöjä ja työmarkkinauudistusta. Hallitus perustelee, että entistä helpompi työntekijöiden palkkaaminen ja myös irtisanominen vähentää työttömyyttä, joka on suuri ongelma Italiassa.

Pääministeri Matteo Renzin mukaan kovat päätökset ovat välttämättömiä, jotta talous saadaan kasvuun ja työpaikkoja luotua. Renzin demokraattisessa puolueessa on kuitenkin erimielisyyttä uudistuksista – puolueen edustajia on ollut mukana mielenosoituksissa.

– Tulevaisuus ei ole niiden, jotka pelkäävät, vaan niiden, joilla on rohkeutta ja halua muutokseen, Renzi kommentoi.

Hallituksella on paine toimia, jotta Italia täyttäisi EU:n alijäämä- ja velkatavoitteet. Sekä EU-komissio että Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat vaatineet Italiaa nopeampiin otteisiin.

Lähteet: AP, Reuters