"Parasta on se kun joku käy täällä, ettei ole niin yksinäistä"

Vihdissä torjutaan vanhusten laitoshoitoa liikunnallisilla kotikäynneillä. Vuoden mittaisen kokeilun rahoittaa vihtiläisen Tuovi Siiri Hännisen perintövaroilla perustettu säätiö. Liikunnanohjaajan kotikäynneille on kova tarve, mutta kunnilla ei ole resursseja palvelun tarjoamiseen.

Kuva: Yle

Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -nimellä kulkevan projektin liikunnanohjaaja Valtteri Kokkila käy Kari Karusalmen luona kerran viikossa. Tällä kertaa ohjelmassa on vapaata jutustelua, kevyttä kuntoharjoittelua sekä kävelylenkki pihalla. Karusalmi on omien sanojensa mukaan laiska liikkuja. Kun maanviljely ja lehmien pito loppui, loppui myös työn mukanaan tuoma ruumiillinen rasitus.

– Se minusta on hyvä, että joku käy täällä, ettei ole niin yksinäistä. Eihän se liikkuminenkaan  pahitteeksi ole, mutta kyllä siinä täytyy jonkun olla ottamassa niskasta kiinni, ei sitä muuten tule tehtyä. Kyllä minulla moottorisaha on, mutta kun pojat ovat kieltäneet minua käyttämästä sitä, Karusalmi hymähtää.

Kotona asuminen vaatii liikuntakyvyn säilyttämistä

Vaikka moni vanhus pitää juttuseuraa jumppaamista suuremmassa arvossa, on liikkuminen kenties vielä tärkeämpää.

– Moni passivoituu, tulee kaikenlaisia vaivoja ja sitten entisestään vaikeutuu se liikkuminen. Suurin osa tämän hankkeen asiakkaista on juuri sellaisia vanhuksia, jotka tarvitsevat motivointia ja tukea siihen liikkumiseen. Jos ei pääse liikkumaan, käymään vessassa, hoitamaan päivittäisiä asioita niin sitten kotona asuminen on hankalampaa. Sosiaalinen puolikin on tärkeä, mutta liikkuminen on oikeastaan edellytys sille, että pystyy kotona asumaan, liikunnanohjaaja Valtteri Kokkila huomauttaa.

Työ palkitsee sekä tekijänsä että asiakkaansa

Vihtiläisen Tuovi Siiri Hännisen perintövaroilla käynnistetty liikuntaprojekti kestää ensi syksyyn saakka. Toimintaa on tarkoitus jatkaa mahdollisuuksien mukaan myös nykyrahoituksen päättymisen jälkeen. Liikunnanohjaajalle kotikäynnit ovat antoisia.

– Kyllähän tämä on palkitsevaa työtä, että aina kun käy niin jää hyvä mieli kun kiitetään ja pidemmällä aikavälillä kun näkee että joku pääsee vaikka itse hakemaan postin niin kyllä se on palkitsevaa ja kiitollista.

Myös Karusalmi kiittelee vuolaasti liikunnanohjaajaansa.

– Minä sanon ihan kolminkertaisen kiitoksen, että kiitoskiitoskiitos! Moni tuttukin on kateellinen, että eikö se Valtteri voisi meillekin tulla?