1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsänhoitoyhdistysten tempaus: Hanki joulukuusi kotiisi geokätköilemällä

Metsänhoitoyhdistysten valtakunnallinen Joulukuusikätköily–kampanja käynnistyy lauantaina 13. joulukuuta. Monilla paikkakunnilla voi kuka tahansa lähteä etsimään metsään piilotettuja, merkittyjä joulukuusia netistä löytyvillä koordinaateilla. Metsänhoitoyhdistys Ilmajoki ei tyytynyt vain yhteen kuuseen, vaan kätki niitä metsään useampia.

Maija-Liisa Mäki-Ranta esittelee kuitunauhaa, jolla etsittävät joulukuuset on merkitty maastossa. Kuva: Yle

Metsänhoitoyhdistysten Joulukuusikätköily–kampanja käynnistyy valtakunnallisesti toista kertaa lauantaina 13. joulukuuta. Metsänhoitoyhdistysten tempauksella halutaan toivottaa sekä hyvää joulua että muistuttaa, ettei joulukuusen hakeminen metsästä kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Kampanjassa on mukana tänä vuonna nelisenkymmentä metsänhoitoyhdistystä, ja metsänhoitoyhdistyksen mukaan kätköjä on yhteensä yli 150.

– Ilmajoella on piilotettu tänä vuonna useampi kuusi, eli kätköilijät pääsevät valitsemaan kuusensa. Ei niitä kuitenkaan kovin montaa ole, eli kannattaa varautua myös hankkimaan kuusi jostakin muualta, naurahtaa Metsänhoitoyhdistys Ilmajoen toimistosihteeri Maija-Liisa Mäki-Ranta.

Koordinaatit löytyvät netistä lauantaiaamuna

Joulukuusikätköily mukailee suosittua geokätköilyä, jossa ihmiset etsivät muiden asettamia kätköjä ympäri maailmaa satelliittipaikannuksen avulla. Joulukuusikätkön löytänyt saa siis ottaa mukaansa metsänhoitoyhdistyksen merkitsemän kuusen, mikäli sattuu paikalle ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa.

– Kuuset on merkitty meillä punaisella metsänhoitoyhdistyksen nimellä varustetulla nauhalla. Paikalla on myös postilaatikko, jossa on lokivihko, ja siihen me toivomme ihmisten jättävän nimensä tai nimikirjaimensa sekä päivämäärän. Saa meille jättää myös terveisiä, Mäki-Ranta kertoo.

Mäki-Ranta kertoo Ilmajoen joulukuusikätköstä löytyvän lohdutuspalkintoja niille, jotka tulevat paikalle, eikä kuusia ole enää jäljellä. Metsänhoitoyhdistyksistä on Etelä-Pohjanmaalla mukana myös ainakin Lakeuden ja Alajärven metsänhoitoyhdistykset.

GPS-koordinaatit julkaistaan lauantaiaamuna 13. joulukuuta Metsänhoitoyhdistyksen valtakunnallisella nettisivulla sekä paikallisten Metsänhoitoyhdistysten omilla sivuillaan.