Mausteet ja makeus tekevät joululeivän

– Jouluna kaipaa leipäänsä makeutta ja erikoisia makuja. Arkena ei näin tuhteja leipiä jaksaisi syödäkään, sanoo Hämeenlinnan Marttojen Terttu Karumaa ja haukkaa mehevää hedelmäleipää

Kuva: Kati Turtola / Yle

Jouluinen leipä on mitä parhain joululahja. Jos tekee joululeipomuksia valmistellessaan hieman omaa tarvetta suuremman taikinan ja leipoo pari ylimääräistä leipää, saa edullisesti maistuvan ja yksilöllisen joululahjan.

– Jokaisella leipurilla on oma käsialansa, joten samasta reseptistäkin tulee toisen leipurin kourissa erilainen leipä, sanoo Terttu Karumaa.

Hiivaleivästä hedelmäleiväksi

Tavallisen hiivaleipätaikinan voi helposti versioida jouluiseksi mausteilla ja pilkotuilla kuivahedelmillä. Saksilla paloitellut viikunat ja aprikoosit sekä rusinat ja raastettu appelsiinin kuori tuovat leipään toivottua makeutta ja jämäkkyyttä. Taikina on arkista hiivaleipätaikinaa tuhdimpaa, joten nostattamiseen ja paistamiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa.

– Nesteeksi voi käyttää veden sijaan vaikkapa omenamehua. Lahja on varmasti mieluisa, kun viimeistelee tuoreen leivän pakkaamalla sen kauniisti sellofaaniin, vakuuttaa Terttu Karumaa.

Tumma mallasleipä vie kielen

Nykyään enää harva valmistautuu jouluun tekemällä kotikaljaa, josta jäisi kerran käynyttä mäskiä mallasleivän pohjaksi. Mallasleipää saa kuitenkin helposti keittämällä kaljamaltaita vedessä ja tekemällä siihen ruis- ja vehnäjauhoista tukevan taikinan.

Kunnon nostattamisen jälkeen mallastaikina kaadetaan voideltuihin vuokiin, annetaan nousta niissä vielä tovi ja paistetaan uunin alatasolla.
Loppusilaus leipiin tehdään sivelemällä pintaa siirappivesiseoksella ja paistamalla niitä vielä viitisen minuuttia uunissa.

Kiiltävä, tumma leivän pinta kruunaa joululeivät. Lahjaksi menevät leivät on helppo pakata vuokineen lahjapusseihin.