1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuusi (mäntykasvit)

Joulukuusikauppa on nyt vilkkaimmillaan – lue vinkit kuusen hoitoon

Joulukuusia myydään eniten tämän viikon aikana. Kotimaisen kuusen löytämiseen saa nähdä vaivaa.

kuusi (mäntykasvit)
Joulukuusi
Yle

Joulukuusikauppa on tällä viikolla kuumimmillaan. Myynnin odotetaan olevan Etelä-Karjalassa yhtä vilkasta kuin aikaisempina vuosina.

– Joulukuun alku on aina hiljaista, jouluaattoa edeltävä viikko ja viikonloppu ovat vilkkainta aikaa, toteaa Lappeenrannan Plantagenin myymäläpäällikkö Minna Viinikka.

Joulukuusenkasvattaja Tapio Suomalainen aloittaa kuusten keräämisen ja myynnin tällä viikolla. Hän uskoo taantuman vaikuttavan myyntiin, mutta radikaalia muutosta ei hänkään odota.

Ulkomaista vai kotimaista kuusta?

Kotimaista kuusta halajava saattaa joutua sopivaa kuusta metsästämään.

– Meillä on tanskalaista kuusta. Samoin näyttää olevan muissakin liikkeissä. Vain torikauppiailla ja pienillä myyjillä on kotimaista kuusta, toteaa Viinikka.

Itse kuusen tuotantopaikka ei juurikaan vaikuta hintaan. Joulukuusen hinta vaihtelee puun koon, tuuheuden sekä lajikkeen mukaan. Hinnat vaihtelevat noin 20–80 euron välillä.

Kuusenkasvattaja liputtaa suomalaisen kuusen puolesta.

– Asiakkaat ovat monesti todenneet, että ulkomainen kuusi on ollut pidempään poikki. Se sitten saattaa karista aiemmin, Suomalainen toteaa.

Luotto luonnon voimaan

Poikkeuksellisen lämpimän alkutalven takia maat ovat pysyneet sulina. Suomalainen kuusi ei kuitenkaan poikkeuksillisista sääoloista kärsi. Kuusikasvattaja Tapio Suomalainen kasvattaa luomukuusia ja antaa kuusista kaiken kunnian luonnolle.

– Luonto tekee tehtävänsä, me ei kuusille tehdä mitään.

Myyntiin menevät kuuset Suomalainen kerää juurineen, eikä runkoa katkaista. Myyntiin menevät kuuset ovat noin 6–10 vuotta vanhoja puita, isot kuuset ovat vanhempia.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Lue seuraavaksi