Joulumyynti tasaa heikon kesän tulosta

Pienten kivijalkakauppojen joulumyynti on lähtenyt käyntiin jopa odotettua vilkkaammin. Vaikka Kaupan liitto ennustaa joulumyynnin pienenevän tänä vuonna puolitoista prosenttia viime vuodesta, niin esimeriksi Kajaanissa osalla pienistä erikoisliikkeistä joulukuun alun myynti on viime vuoden tasolla tai jopa hieman kasvanut.

Kotimaa
Jouluisia tavaroita kaupassa.
Minna Heikura / Yle

Pienille erikoisliikkeille joulumyynnin merkitys koko vuoden tuloksessa on kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen prosenttia. Erityisen merkittäviä ovat viimeiset kolme päivää ennen jouluaattoa.

Vaikka joulumyyntiä varjostaa kuluttajien heikko taloustilanne on osalla kajaanilaiskauppiaista joulukuun alun myynti samalla tasolla ja jopa hieman lisääntynyt edellisvuoteen verrattuna.

– Joulukauppa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Olemme vähän plussan puolella edelliseen vuoteen verrattuna tuollaiset viidestä kymmeneen prosenttia. Toivottavasti sama tahti jatkuu jouluun saakka. Se on kiinni joulun ajankohdasta ja siitä miten ihmiset ottavat välipäiviä vapaaksi ja lähtevätkö mökille. Ratkaisevia ovat kolme viimeistä päivää ennen joulua, sanoo kauppias Pertti Mämmi Raatin Kellosta.

Kajaanilaisen lahjatavara- ja sisustusliike Pumpulikukan joulumyynti on edellisvuoden tasolla, mutta ei yllä sitä edeltävien vuosien myyntiin. Eläkkeelle siirtyvälle yrittäjä Helena Föhrille tämän vuoden joulukauppa on viimeinen. Föhriä mietityttää nuorten yrittäjien tilanne.

Aina taantuman jälkeen tulee nousukausi.

Helena Föhr

– Nuoria yrittäjiä varmasti huolestuttaa tällainen tilanne. Heillä pitäisi olla vielä pitkästi aikaa eteenpäin, mutta aina taantuman jälkeen tulee nousukausi.

Joulukaupassa ei talouden taantuma näy samalla tavalla kuin muina aikoina.

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet heikkoja ja varsinkin viime kesän heinä- ja elokuu olivat todella huonoja. Onneksi joulumyynti paikkaa heikon kesän tulosta, sanoo Föhr.

Lelukaupassa ei talouden taantuma ja maailman melskeet näy.

Talouden tilanteella ei ole lelukaupassa merkitystä.

Jouni Huotari

– Lapset jätetään huonojen asioiden ulkopuolelle ja talouden tilanteella ei ole lelukaupassa merkitystä. Joulumyynti on lähtenyt hyvin liikkeelle, kertoo kauppias Jouni Huotari kajaanilaisesta Leppäkerttu leluliikkeestä.