1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Väestörekisterikeskus: Väärään syntymävaltiotietoon asiakirjassa voi hakea korjauksen

Väestörekisterikeskuksen mukaan Virossa, Latviassa tai Liettuassa syntyneen ei tarvitse tyytyä Neuvostoliitto-merkintään asiakirjan syntymävaltiotiedossaan. Asia pulpahti pintaan kun virolaisnainen nosti esiin tapauksensa, jossa ajokorttiin syntymämaaksi oli ensin merkitty Venäjä, sitten Neuvostoliitto.

Julkisuuteen nousseessa virolaisnaisen ajokorttiasiassa on Väestörekisterikeskuksen mukaan kyse virheestä. Itä-Suomen poliisilaitoksen myöntämässä ajokortissa oli vuonna 1982 Virossa syntyneen naisen syntymämaaksi merkitty Venäjä.

- Mikäli Viron, Latvian tai Liettua alueella Neuvostoliiton aikana  syntyneen henkilön kohdalla ajokorttiin on merkitty syntymämaaksi Venäjä, silloin on kyse puhtaasta virheestä, Väestörekisterikeskuksen kehityspäällikkö Kaj Välimäki sanoo.

Valituksen jälkeen toiseen naiselle myönnettyyn ajokorttiin oli syntymävaltioksi merkitty Neuvostoliitto. Välimäen mukaan syntymävaltiotieto tulee väestörekisterijärjestelmästämme.

- Se miksi siellä on Neuvostoliitto, ei sinänsä ole virheellinen tieto. Jos henkilö on syntynyt Virossa ennen Neuvostoliiton hajoamista, hänen syntymävaltionsahan on silloin ollut Neuvostoliitto. Ennen Neuvostoliiton hajoamista Viro oli osa Neuvostoliittoa, Välimäki muistuttaa.

Välimäki kuitenkin huomauttaa, että nykyään Viron, Latvian tai Liettuan kansalaiset, vaikka olisivatkin syntyneet Neuvostoliiton miehityksen aikana, saavat asiakirjaan pyytäessään syntymävaltiokseen Viron, Latvian tai Liettuan.

- Eli ei tarvitse tyytyä Neuvostoliittoon viittaavaan SUN-merkintäänkään. Mikäli henkilö on saanut asiakirjan, jossa on tieto, mihin hän haluaa muutoksen, silloin tulee mennä maistraattiin ja pyytää syntymätiedon korjaamista ja esittää esim. Viron ajokortti tai muu asiakirja,  josta syntymäpaikka ilmenee, Välimäki ohjaa.