1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinteistönsä myynyt Lönnströmin taidemuseo vie näyttelyt ulos museosta

Lönnströmin taidemuseo avustaa taiteilijoita ensi vuonna yhteensä sadalla tuhannella eurolla. Taidemuseo luopuu perinteisistä taidenäyttelyistä, sillä museon tilat myyty. Apurahoilla on tarkoitus toteuttaa taidetta vapaasti taiteilijan haluamassa ympäristössä. Uuden mallin toivotaan tavoittavan uusia yleisöjä.

kuvataide
Lönnströmin taidemuseo.
Lönnströmin taidemuseo.Tapio Termonen / Yle

Raumalla toimiva Lönnströmin taidemuseo avustaa ensi vuonna taiteilijoita yhteensä 100 000 eurolla. Apurahojen osuus potista on 30 000 euroa ja 70 000 on varattu taideprojektien toteuttamiseen.

Lönnströmin taidemuseon tilat on myyty, joten kuvataiteilijat joutuvat toteuttamaan työnsä itse valitsemassaan ympäristössä. Säätiö karsi viime talvena kiinteistökulujaan eikä etsi taidemuseolle uusia tiloja. Säätiö ylläpitää jatkossakin Raumalla Lönnströmin kotimuseota.

Lönnströmin taidemuseo jakaa vuosittain kuvataitelijalle tai taiteilijaryhmälle työskentelyapurahaa, jolla taiteilija työstää uuden taideprojektin, teoksen tai tapahtuman. Taiteilija voi toteuttaa projektinsa missä tahansa.

– Se voi olla yhteisöllinen asia, se voi olla performanssi, se voi olla äänitaidetta tai jotain ihan perinteistä. Toteutuksen paikka voi olla julkinen tai yksityinen tila. Se kestää vain hetken tai olla säännöllisesti avoinna, Lönnströmin taidemuseon johtaja Jenny Nybom kuvailee vaihtoehtoja.

Sidos Raumaan oltava

Taidemuseo etsii nyt kiinnostavia projekteja avustuksen saajiksi. Säätiö on toiminut aina Raumalla, ja siksi he velvoittavat, että teos sidotaan jollain tavalla Raumaan.

– Haluamme, että ainakin osa projektista toteutetaan Raumalla. Kuinka suuri tai pieni se sitten on, siitä keskustellaan taiteilijan kanssa.

Museojohtaja näkee uuden mallin positiivisena. Epätavallinen toteutustapa vie taidetta uusille yleisöille.

– Ihmiset, jotka eivät muuten tulisi museoon, voivat kohdata taiteen ikään kuin vahingossa.

Lue seuraavaksi