Venäjältä ei tule enää yllätyksiä, kun uusi säätutka pyörii Kesälahdella

Kesälahdella perjantaina käyttöön otettu uusi säätutka takaa sen, että Venäjän puolella syntyvät rajuilmat ja matalat lumisateet huomataan Suomen puolella entistä aikaisemmin. Kiteen Kesälahdelle, Puruveden rantamaisemiin on noussut Ilmatieteen laitoksen yhdeksäs säätutka.    

sää
Ihmiset jonottivat säätutkatorniin Kesälahdella.
Jouki Väinämö / Yle
Itärajalle Kesälahdelle noussut uusi säätutka havaitsee kesäsateet jopa 250 kilometrin päästä.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri kertoo Kesälahden uudesta säätutkasta.

Ilmatieteen laitoksen uuden säätutkan käyttöönotto Kesälahdella perjantaina oli kansanjuhla. Puruveden rantamaisemissa uljaana seisova tutkatorni oli houkutellut joulukuun sinisenä hetkenä paikan päälle noin 100 ihmistä.

Ilmatieteen laitoksen yhdeksäs säätutka on jatkossa maamerkki tai paremminkin majakka Puruveden Hummonselällä liikkujille. Noin 140 metriä korkean mäen päälle noussut 36-metrinen tutkatorni näkyy kauas. Ja myös tutka näkee pitkän matkan päähän.

Säätutka seisoo noin 20 kilometrin päässä Suomen ja Venäjän rajalta. Tutka havaitsee kesäsateet jopa 250 kilometrin etäisyydeltä. Talviset lumisateet se näkee noin 120 kilometrin päästä.

Ukkoset havaitaan nopeammin

Säätutkaa ei rakennettu summamutikassa Pohjois-Karjalaan, Kiteen kunnan Kesälahden kirkonkylän läheisyydessä sijaitsevalle mäelle.

– Säätutkaverkostossa tällä alueella oli selkeästi avoin paikka, johon tutka tarvitaan. Ja itään sen vuoksi, että näemme Venäjältä Laatokan päältä tulevat ilmiöt, kesällä erityisesti ukkoset ja myös talvisateet saadaan entistä paremmin kiinni, Ilmatieteen laitoksen havaintopalveluyksikön päällikkö Keijo Leminen kertoo.

Venäjältä Laatokan päältä tulevat ilmiöt, kesällä erityisesti ukkoset ja myös talvisateet saadaan entistä paremmin kiinni.

Keijo Leminen

Oleellista on siis se, että nopeat säämuutokset havaitaan entistä paremmin?

– Kesäaikaan kehittyvät ukkospilvet havaitaan nyt todella nopeasti. Ja minne ne lopulta osuvat, niin säätutka on siinä oiva apuväline, Leminen sanoo.

Kotimaista huippuosaamista

Kesälahden säätutka on maksanut rakennustöineen noin 1,5 miljoonaa euroa. Suomessa päämajaansa pitävän Vaisala-yhtiöiden valmistama kaksoispolarisaatiotutka on huipputekniikkaa.

– Tämä on kaikkein uusinta tutkatekniikkaa mitä maailmassa sääalalla on. Kaksoispolarisaatio tarkoittaa sitä, että sillä saadaan sadepisaratkin mitattua kahteen suuntaan niin, että saamme selville pisaran muodon. Siitä voidaan päätellä, onko sadetta, lunta vai rakeita. Tai vaikka lintuja, jotka sitten poistetaan sääkuvasta, Keijo Leminen kertoo.

Ilmatieteenlaitoksen tavoitteena on rakentaa uudet säätutkat vielä Keski-Suomeen ja Kainuuseen, jonka jälkeen verkostossa on 12 tutkaa.