1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Ysikymppiselle Siiri Äitee Rantaselle Lahden 2017 MM-hiihtojen kisa-avain

Hiihtäjälegenda Siiri Äitee Rantanen täyttää 90 vuotta. Syntymäpäivien kunniaksi paljastettiin Lahdessa hiihtäjän muotokuva. Kuusikymmentä vuotta sitten naishiihtäjiin suhtauduttiin vähätellen, eikä harjoitusmahdollisuuksiakaan ollut tarjolla tarpeeksi.

Siiri Äitee Rantanen sai ensimmäisen Lahden MM-hiihtojen 2017 kisa-avaimen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Suomen naishiihtäjät kohauttivat voittamalla viestikultaa  Cortinan talviolympialaisissa vuonna 1956. Siiri Rantasen ottama johto neuvostoliittolaishiihtäjästä sekoitti pasmat myös Yleisradion selostuskopissa.

– Mitä? Suomi johdossa!

Näin huudahti selostaja, kun kuuli kenttäkuulutuksesta muuttuneestä kärjestä.

Voittohiihto on Suomen joukkueen ankkurilla, Siiri ”Äitee” Rantasella, vielä hyvässä muistissa.

– Valmentaja Veli Saarinen sanoin, että te olette niin huonoja, että häviätte venäläisille kolme minuuttia. Huh huh! Me sanottiin, että katsotaanpa jos saadaan sukset kuntoon. Ja kun itse voitelen sukset, niin ne ainakin luistaa.

Paljoa ei harjoiteltu, silti maailman huipulla

Rantasen aktiiviaikana 50- ja 60 luvuilla harjoiteltiin sitten, kun muilta hommilta ehdittiin.

Lahden MM2017 kisa-avain Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

– Illalla pienen lenkin pyörähdin, mutta en joka päivä. Pyhänä sitten tein  pitemmän lenkin. Ei meillä ollut kuin kaksi leiriä syksyllä. Jos oli hiihdetty 100-200 kilometriä ennen kilpakautta, niin se oli hyvä. Mutta kun oli innostunut ja itse vauhti voiteella voiteli, Siiri Rantanen muistelee.

Hiihtokaupungin hiihtolegenda muistetaan

Siiri Rantaselle luovutettiin tänään Lahden tulevien MM-hiihtojen ensimmäinen avain. 90-vuotissyntymäpäivien kunniaksi julkistettiin Äiteestä myös muotokuva.

– Aika luonnollinen, Siiri Rantanen tuumii Lahden vuoden 1958 MM-hiihdoissa otetusta valokuvasta Pentti Rannan maalaamaa taulua.

Taiteilija Pentti Ranta ja Siiri Rantanen.

– Tunnistan ainakin tyylistä. Hiihto oli raskas, kun lunta oli suksenpohjat täynnä, ja piti vain mennä eteenpäin vaikka ei olisi jaksanutkaan. Mutta maaliin vain päästiin, Äitee muistelee vuoden 1958 kisoja.