1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muotiala penää lisää heijastavia vaatteita – video paljastaa heijastimien tarpeellisuuden

Sisäänrakennetut heijastimet ovat tyylikkäissä talvitakeissa harvinaisuus. Muotitaiteen professori tekisi muotipoplarin mustasta vyöstä käännettävän. Pimeässä vyön toiselta puolen paljastuisi heijastinpinta.

Kotimaan uutiset
Äiti työntää lasta lastenvaunuissa
Yle Turku testasi, kuinka heijastimen kanssa aamuhämärässä liikkuvat äiti ja lapsi näkyvät liikenteessä.

Vaatteeseen ommeltuja heijastinpintoja näkyy urheiluvaatteissa ja lasten talvihaalareissa, mutta harvemmin tyylikkäissä aikuisten talvitakeissa.

Usein autolla liikkuva muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen Aalto-yliopistosta kaipaa lisää heijastavia pintoja kaikkiin talvivaatteisiin.

– Kyllä ajatus on ehdottoman kannattava. Usein hirvittää auton ratissa tuolla pimeässä kun jalankulkijoita ei yksinkertaisesti näe vaikka kuinka yrittäisi, kauhistelee Hirvonen.

Hirvonen toteaa, että perinteisesti niin sanotussa citypukeutumisessa ei olla oltu kovin vastaanottavia heijastimille.

– Viime aikoina on kyllä menty kovasti oikeaan suuntaan. Vaikka hienoon ulsteriin on vaikeaa kuvitella heijastinnauhoja, voi ne tehdä sangen huomaamattomiksi päiväsaikaan, sanoo Hirvonen.

Hirvonen penää sekä suunnittelijoilta että vaatevalmistajilta uutta asennetta. Myös kuluttajien pitäisi olla vastaanottavaisia.

– Hienoissa takeissa voisi olla käännettäviä vöitä. Taustapuolella voisi olla heijastinpuoli, jonka voi pimeällä kääntää esiin, visioi Hirvonen.

Ei ongelmia vaatteenvalmistuksessa

Heijastimen sisällyttäminen osaksi vaatetta ei ole vaatteenvalmistuksessa mitenkään mahdoton tehtävä, sanoo vaatetuspuolen opettaja Kati Laitervo Turun Ammatti-Instituutista.

– Jos työtavat suunnitellaan huolella, niin ei siinä mitään varsinaista ongelmaa ole. Kyllä heijastinmateriaalin pystyy hyvin ompelemaan osaksi takkia tai haalaria.

Laitervon mukaan nykyaikaiset heijastinmateriaalit kestävät kulutusta siinä missä muutkin kankaat.

Hienoissa takeissa voisi olla käännettäviä vöitä.

Pirjo Hirvonen

– Tottakai heijastinmateriaalejakin on olemassa moneen lähtöön ja erilaisilla heijastuksilla. Jos käyttää laadukkaampia materiaaleja, niin ne kyllä kestävät käytössä, sanoo Laitervo.

Laitervo on sitä mieltä, että heijastinmateriaalit sopivat myös aikuisten vaatteisiin. Ne eivät pilaa hienonkaan takin ulkonäköä.

– Kyllä heijastimet voi suunnitella niin että ne sopivat takkiin kuin takkiin. Pitää vain ottaa asia omaksi ja paneutua suunnitteluun ja valmistukseen tosissaan, sanoo Laitervo.

Talvivaatteita tehdään maissa joissa heijastin ei heilu

Monet talvivaatteet valmistetaan ja jopa suunnitellaan maissa, joissa ei ole pitkiä ja pimeitä talvia.

– Valmistusmaissa ei varmaankaan osata ajatella sitä heijastimen käyttötarvetta samalla tavalla kuin täällä Pohjolassa osattaisiin, toteaa Laitervo.

Kati Laitervo näkee, ettei heijastinmateriaalin käyttö suuresti nosta vaatteen hintaa.

– Tietysti vaatteenvalmistukseen voi tulla muutamia työvaiheita lisää ja voidaan joutua käyttämään joitakin erilaisia työtapoja. Mutta ei niistä nyt hirveää lisähintaa tule, sanoo Laitervo.

Lue seuraavaksi