Lontoon ilmatila avattu, mutta lennot myöhästelevät

Tietoliikennehäiriö sulki Lontoon ilmatilan iltapäivällä. Ilmatilan rajoitukset purettiin alkuillasta, mutta lennot myöhästelevät. Finnairin alkuillan Lontoon-kone pääsi lähtemään yli tunnin aikataulusta myöhässä. Finnair kertoo, että tilannetta seurataan Helsingissä.

Ulkomaat
lentomatkustajia lentoasemalla
Reuters

Lontoon ilmatila on auki, rajoitukset ilmatilan käytölle on purettu ja lentoliikenne palautuu normaaliksi vähitellen, Britannian lennonjohtoviranomainen Nats kertoo. Lennonjohdon mukaan aiempi tietoliikennehäiriö on saatu korjattua.

Aiemmin Euroopan lentoturvallisuusjärjestö Eurocontrol kertoi, että Lontoon ilmatila oli suljettu lennonjohdon tietoliikennehäiriön vuoksi.

Brittilehti Guardianin mukaan ongelman aiheutti lennonjohdon järjestelmähäiriö, jonka johdosta järjestelmä ylikuormittui eikä lennonjohto kyennyt käsittelemään Britannian ilmatilassa olevia lentoja. Lennonjohto päätti siksi rajoittaa Lontoon liikennettä.

Koneet pääsevät jälleen lähtemään Lontoon Gatwickin ja Heathrow'n kentiltä liikennekatkoksen jälkeen, mutta lentojen myöhästelyt jatkuvat. Lontoon Heathrow'n lentokenttä tiedotti aiemmin, että kentältä ei nouse eikä sinne laskeudu koneita toistaiseksi. Myös Lutonin kenttä tiedotti, etteivät koneet päässeet lähtemään sieltäkään.

Heathrow tiedotti myös, että ongelman aiheutti Britannian lennonjohtokeskuksen sähkökatkos.

Manchesterin kenttä ilmoitti voivansa ottaa vastaan Lontoosta sinne ohjattavia lentoja. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi aiemmin, että Lontoon ilmatila olisi suljettu klo 21:een asti Suomen aikaa.

Lontoon tilanne aiheutti myöhästymisiä myös Finnairin lentoihin. Finnairin klo 17.25 lento Lontoon Heathrow'lle pääsi lähtemään yli tunnin myöhässä aikataulustaan.

Finnair ei osannut alkuillasta arvioida, montako lentoa saattaa myöhästyä illan mittaan. Aiempi iltapävälento sen sijaan oli päässyt vielä laskeutumaan Lontooseen normaalisti, Finnair kertoo.

Lähteet: Reuters