Fitch laski Ranskan luottoluokitusta – "hallituksen toimet eivät ole uskottavia"

Fitch arvelee Ranskan hallituksen olevan ylioptimistinen talouden tulevaisuuden suhteen. Hallitus sanoo tehostavansa talouskasvua, joka auttaa kutistamaan budjettivajetta.

talous
Eiffel-torni Pariisissa.
Reuters-TV

Luottoluokituslaitos Fitch on laskenut Ranskan luokitusta yhdellä pykälällä tasolle AA. Tämä luokitus on kaksi askelmaa parhaana pidetyn kolmen A:n tason alapuolella.

Laitoksen tiedotteen mukaan Ranskan hallituksen toimet maan velkatason alentamiseksi eivät ole riittäviä.

Ranska on EU:n painostamana alentanut ensi vuoden budjettialijäämäänsä 4,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta verrattuna aiempaan 4,3 prosenttiin.

Tätä Fitch ei kuitenkaan pitänyt riittävänä. Laitos huomauttaa myös, että Ranskan hallitus on lipsunut paljonkin entisistä säästötavoitteistaan.

Luokituksen laskun jälkeen Fitch pitää luokituksen tasoa oikeana, eikä se näe merkkejä, että tulevina kuukausina luokitusta pitäisi entisestään alentaa.

Fitchin omien laskelmien mukaan Ranskan hallituksen ennusteet talouskasvusta ja inflaatiosta vaikuttavat ylioptimistisilta. Fitch myös on todennut epävarmuuden kasvavan sen suhteen, kykeneekö hallitus vakauttamaan valtion verotulojen keräämisen.

Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin kommentoi luokituksen laskua toteamalla, että hallitus kurii kiinni budjettialijäämää kiihdyttämällä talouskasvua.

Lähteet: AFP