USA:n kongressi haluaa aseistaa Ukrainaa

Yhdysvaltain kongressi haluaa lähettää Ukrainaan mm. panssarintorjunta-aseita ja ammuksia. Kongressi haluaa myös pakotteita venäläisille yhtiöille, jotka vievät aseita Ukrainan separatisteille. Presidentti Obama ei ole varma, allekirjoittaako hän lain.

Ukraina
Ukrainan armeija panssaroitu ajoneuvo
Ukrainan armeija panssaroitu ajoneuvo tulittamassa tiesululla.Genya Savilov / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain kongressin molemmat kamarit ovat hyväksyneet yksimielisesti lakipaketin, joka mahdollistaa aseiden lähettämisen Ukrainaan. Samalla presidentti Barack Obamalle annettiin valtuudet tiukentaa Venäjään kohdistuvia talouspakotteita.

Laki Ukrainan vapauden tukemisesta mahdollistaa niin tappavan kuin ei-tappavan sotilasavun lähettämisen Ukrainaan. Sotilasapu voi olla esimerkiksi panssarintorjunta-aseita, ammuksia ja kauko-ohjattavia tiedustelulennokkeja. Sotilasavulle varattiin 350 miljoonan dollarin määräraha kolmelle seuraavalle vuodelle.

Aiemmin Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainaan vain ei-tappavaa sotilasapua. Marraskuussa esimerkiksi lähetettiin 20 kranaatiheitintulen tutkailmaisinta. Järjestelmä laskee lähestyvän kranaatinheittimen ammuksen lentoradan perusteella, missä itse kranaatiheitin sijaitsee, jotta oma tuli voidaan kohdistaa sinne.

Laki antaa presidentille myös vallan asettaa pakotteita Venäjän aseteollisuudelle ja mm. valtiolliselle asealan tuonti- ja vientiyhtiölle Rosoboronexportille. Pakotteita on tulossa, jos venäläisiä aseita myydään tai siirretään Syyriaan tai tietyille alueille Ukrainaa, Moldovaa tai Georgiaa ilman näiden valtioiden hallituksen suostumusta.

Lisäksi lain nojalla voidaan asettaa pakotteita Venäjän valtiolliselle kaasuyhtiö Gazpromille, jos se estää kaasutoimituksia Nato-maihin tai Ukrainaan, Georgiaan ja Moldovaan.

USA:n kongressi hyväksyi lain jo torstaina, mutta siihen tehdään pieniä muodollisia muutoksia ja se palaa kongressiin vielä kuluvan vuorokauden aikana. Kongressi hyväksynee sen samoin kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Presidentti Barack Obama on kuitenkin ilmaissut vastahakoisuutensa lakia kohtaan. Torstaina hän sanoi, ettei ole halukas tiiukentamaan Venäjälle asetettuja talouspakotteita, ellei Euroopan unioni ole mukana.

Obamalla on kova paine hyväksyä laki, mutta toistaiseksi hän ei ole luvannut sitä varmasti.

Venäjän ulkoministeriö ilmaisi paheksuntansa lakia kohtaan ja sanoi sen pyrkivän avoimeen vastakkainasetteluun.

Lähteet: Reuters, AFP