1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Etelään paikoin jopa kymmensenttinen lumipeite – Ajokeli osin erittäin huono

Eteläisen Suomen peittänyt lumivaippa pysynee maassa viikonlopun ajan, mutta viimeistään maanantaina lämmin sää ohentaa lumipeitettä.

Lunta sataa parkkipaikalla olevien autojen päälle Suvelassa Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yön aikana Etelä-Suomen ylle levinnyt saderintama saattaa tuoda paikoin jopa kymmensenttisen lumipeitteen. Lumivaipan paksuus vaihtelee hyvin paljon. Paikoin lunta voi sataa sakeastikin, mutta jo naapurikunnassa sade saattaa jäädä muutamaan senttiin.

– Etelä-Suomen sisämaahan saattaa tosiaan kertyä kymmenen senttimetrin lumipeite, paikoin enemmänkin, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Samalla Paasonen muistuttaa, että paikalliset erot ovat suuria maaston muodoista ja tuulista riippuen.

Lauantaina aamulla kahdeksaan mennessä esimerkiksi Salon Kiikalassa lunta oli maassa noin yhdeksän senttimetrin paksuinen kerros. Lohjalla ja Kemiönsaaressa lukema oli kuusi, Hyvinkäällä ja Porvoossa kahdeksan ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla kymmenen senttimetriä. Paksuin lumipeite kahdeksaan mennessä oli satanut Espoon Nuuksiossa, 12 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on tai muuttuu erittäin huonoksi Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen sekä lumisten tai sohjoisten teiden vuoksi.

Ajokeli on huono myös Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten tai sohjoisten teiden vuoksi. Muualla maassa vallitsee normaali talvikeli.

Ennusteen mukaan rintama etenee päivän mittaan niin, että jo iltapäivällä sää poutaantuu lännessä ja pilvipeite rakoilee. Samalla sää kylmenee lännestä alkaen. Saderintama siirtyy päivän mittaan kohti itää ja kokonaan rajan itäpuolelle alkuyöhön mennessä.

Kaikkiaan lunta sataa tänään lauantaina Porista Kajaaniin yltävän rintaman eteläpuolella.

Seija Paasosen mukaan etelän peittänyt lumivaippa pysynee maassa viikonlopun ajan, mutta sen jälkeen taas lämpenee ja lumipeite hupenee.

– Lännessä ja etelärannikolla jopa aikaisemminkin, koska lämmin tuuli mereltä sulattaa lumen. Sisämaassa maa pysynee valkoisena ainakin viikonlopun ajan.