Rupla on halpa, mutta suomalaisturisti empii

Venäjän houkuttelevuutta matkakohteena on viime aikoina lisännyt jyrkästi pudonnut ruplan kurssi. Venäjä on nyt suomalaiselle halpa kohde. Maailman tapahtumat kuitenkin mietityttävät matkaa suunnittelevia.

Kotimaa
Näkymä Pietarin kaupungista.
Näkymä Pietarista.Yle

Venäjän-matkoja myyvässä Lähialuematkoissa ei tungeksi asiakkaita. Matkojen myynti on viidenneksen perässä vuoden takaisesta.

– Venäjän maine maailmalla on nyt kovasti negatiivinen ja kyllähän se ihmisten asenteisiin vaikuttaa, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Maarit Haavisto-Koskinen.

Myös Helsingin rautatieasemalla maailmanpoliittinen tilanne mietityttää Venäjän-matkaa suunnittelevia:

– Pikkusen ehkä vaikuttaa, mutta en siksi jättäisi matkustamatta. Mutta kyllähän se täällä päässä on, pohtii kokenut Venäjän-matkaaja Seija Björklund.

Björklund muistaa Neuvosto-ajatkin ja kehuu erityisesti Pietarin katukuvassa tapahtunutta muutosta.

– Totta kai Venäjä on muuttunut. Silloin oli harmaata. Nyt Pietari on täynnä kulttuuritarjontaa. Tarvitaan vain löytöretkeilijän mieltä.

Myös matkatoimistossa nähdään hieman piristymisen merkkejä. Nyt myydään kevään ja kesän ryhmämatkoja. Haavisto-Koskisen mukaan halpa rupla on lisännyt kyselyiden määrää.

– Ihan viime aikona asiakkailta on tullut kyselyjä erikoistarjouksista. Neuvottelemme parhaillaan venäläiskumppaneidemme kanssa mahdollisista hinnanalennuksista.

Monelle suomalaiselle Kaukoidän kohteet tai Espanjan aurinkorannikko ovat vieressä sijaitsevaa Pietaria tutumpia. Venäjä on suomalaisten matkakohteena neljänneksi tai viidenneksi suosituin – kuitenkin selvästi kahta muuta naapuria, Viroa ja Ruotsia, perässä.

Monen matka tyssää viisumiin. Näin myös Helsingin rautatieasemalta tavoitetulla Mika Mattilalla.

– Mä olen semmoinen äkkilähtömies. Pietariin tai Moskovaan on silloin aika vaikea lähteä. Aina kun tarvitaan se viisumi.