1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalaisministeri Anundsen vakoiluskandaalista: Täysin mahdoton hyväksyä

Norjalainen sanomalehti Aftenposten on paljastanut, että Oslon hallituskortteliin ja parlamentin suurkäräjien läheisyyteen on asennettu väärennettyjä matkapuhelimien tukiasemia.

Kuva: Terje Bendiksby / AFP

Norjan oikeusministeri aikoo tehdä kaikkensa, jotta Oslossa paljastunut vakoiluskandaali saadaan selvitettyä. Aftenposten-lehden mukaan maan pääkaupungissa on useita väärennettyjä matkapuhelimen tukiasemia, joiden epäillään olevan vakoilijoiden käytössä.

– Jos tämä pitää paikkansa, sellaista valvontaa on täysin mahdoton hyväksyä, oikeusministeri Anders Anundsen kommentoi sanomalehti Verdens Gangille. (siirryt toiseen palveluun)

Hän arvioi Aftenpostenin juttujen perusteella, että valvonta on laajaa ja järjestelmällistä. Norjan kansallinen turvallisuusviranomainen NSM on jo aloittanut matkapuhelimien tukiasemien tutkinnan.

– Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta saamme selville, kuka tai mikä on tämän takana, ja mikä on sen todellinen laajuus, Anundsen sanoo.

Anundsenin mukaan hallitus ja turvallisuusviranomaiset ovat tietoisia siitä, että heitä saatetaan vakoilla, ja vakoiluun on tietty haavoittuvuus. Hallituksen jäsenet noudattavat turvajärjestelyjä puhuessaan aroista asioista.

Aftenpostenin mukaan tukiasemia on asennettu Oslon hallituskortteliin ja Norjan suurkäräjien läheisyyteen.

Norjan turvallisuusviranomaiset kertoivat marraskuun alussa, että Norja joutuu todennäköisesti terroriuhan tai terrori-iskun yrityksen kohteeksi 12 kuukauden kuluessa. Uhka-arvion mukaan kohteena olisivat norjalainen sotilashenkilöstö, poliisi ja poliittiset päättäjät.