Kerry ja Lavrov tapaavat Roomassa sunnuntaina – monta kiistaa puitavana

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministereiden tapaamisen asialistalla ovat kysymys Palestiinan valtiosta, Ukrainan kriisi ja Syyrian sisällissota.

Ulkomaat
John Kerry (vas.) ja Sergei Lavrov (oik.) Etyj-maiden ulkoministerikokouksessa Sveitsissä 4. joulukuuta 2014.
John Kerry (vas.) ja Sergei Lavrov (oik.) Etyj-maiden ulkoministerikokouksessa Sveitsissä 4. joulukuuta 2014.Laurent Gillieron / EPA

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapaavat Roomassa sunnuntaina. Yhdysvaltojen mukaan John Kerryn ja Sergei Lavrovin tapaamisen asialistalla ovat kysymys Palestiinan valtiosta, Ukrainan kriisi ja Syyrian sisällissota.

Tapaamisesta ilmoitettiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lakipaketin, joka antaa presidentti Barack Obamalle valtuudet tiukentaa Venäjään kohdistuvia talouspakotteita. Obama vastusti lakipakettia, eikä välttämättä hyväksy sitä.

Venäjällä lakipaketin hyväksyminen kongressissa on herättänyt ärtymystä. Paketti mahdollistaa myös aseiden lähettämisen Ukrainaan, ja Venäjä kokee, että Nato yrittää lisätä vaikutusvaltaansa Venäjän länsirajalla.

Venäjän mukaan Kerryn ja Lavrovin tapaamisen pääaiheena on kuitenkin Lähi-idän tilanne. Ääri-islamistinen Isis-järjestö on vallannut suuria alueita Irakissa, ja Yhdysvallat liittolaisineen on tehnyt useita ilmaiskuja Isisiä vastaan.

Lisäksi palestiinalaiset käyvät kampanjaa, jonka tavoitteena on, että YK:n turvaneuvosto hyväksyisi päätöslauselmaesityksen Palestiinan valtion tunnustamiseksi kahden tai kolmen vuoden sisällä.

Lähteet: AFP