1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastokokous kompuroi loppusuoralla

Perun pääkaupungissa Limassa väännetään kättä YK:n ilmastokokouksen päätöspaperista.

Kotimaan uutiset
Al Gore piti puhettaan jättimäisen satelliittikartan edessä 10. joulukuuta 2014.
Al Gore piti puhettaan jättimäisen satelliittikartan edessä YK:n ilmastokokouksessa 10. joulukuuta 2014.EFE / EPA

YK:n ilmastoneuvottelut Limassa ovat ajautuneet vaikeuksiin loppusuoralla. Niin sanottu samanmielisten kehitysmaiden ryhmä on tyrmännyt päätösluonnoksen, josta maaryhmät keskustelevat jo yliajalle venyneen kokouksen päätteeksi.

Ryhmään kuuluvat muun muassa Kiina ja Intia. Maiden mielestä päätösluonnos sallisi rikkaiden maiden luistella vastuustaan ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sen vaikutusten kompensoimisessa.

– Olemme umpikujassa, sanoi Kiinan neuvottelija Liu Zhenmin kokousedustajille.

Myös vähiten kehittyneiden maiden ryhmä haluaa Liman päätöstekstiin muutoksia, ainakin maininnan ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamisesta.

EU, Venäjä, Australia, Yhdysvallat, Japani, pienten saarivaltioiden ryhmä ja muutama Latinalaisen Amerikan maa ovat sen sijaan valmiita hyväksymään tekstin.

Kokousta Limassa seuraava Yle Uutisten toimittaja Antti Koistinen arvioi, että sovun syntyminen saattaa olla vaarassa.

Kokous kuitenkin jatkuu vielä tunteja. Illansuussa Suomen aikaa keskustelut pantiin tauolle, jonka aikana isäntämaa Peru tapaa kaikki maaryhmät erikseen ja sovittelee kiistoja.

Kiistaa vastuista ja rahoituksesta

Yksi Limassa eniten hiertävistä asioista on ollut ilmastonmuutoksen sopeutustoimien rahoitus. Erimielisyyttä on ollut myös siitä, missä määrin köyhempien maiden pitää osallistua kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseen ja miten päästövähennyksistä pitää ilmoittaa.

Limassa on ollut toiveita laatia tiekartta siitä, miten kehitysmaiden ilmastorahoitukseen luvattu sata miljardia dollaria saataisiin kokoon vuoteen 2020 mennessä.

Vielä yöllä ilmassa oli tavoitteen suhteen optimismia, kertoo kokousta Limassa seuraava Yle Uutisten toimittaja Antti Koistinen.

Myös Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka vahvisti aiemmin iltapäivällä, että lähentymistä oli tapahtunut. Vasta lähitunnit kuitenkin näyttävät, saadaanko sopua aikaiseksi, hän korosti.

Kansalaisjärjestöt: Luvassa vesitetty kompromissi

Liman kokous pyrkii rakentamaan pohjan kansainväliselle ilmastosopimukselle, joka on määrä allekirjoittaa Pariisissa ensi vuoden joulukuussa.

Monet kansalaisjärjestöt ovat jo olleet sitä mieltä, että kokous on tuottamassa vesitetyn kompromissin.

Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi sanoo, että uudessa päätösluonnoksessa on suuria aukkoja niin rahoituksen kuin päästövähennystenkin suhteen.

Köyhille maille ei anneta lisäselvyyttä siihen, miten niitä tuetaan ilmastonmuutoksen pahenevien vaikutusten keskellä, Hietaniemi kritisoi.

Päätösluonnoksesta puuttuu muun muassa kirjaus peruuttamattomien vahinkojen korvaamisesta saarivaltiolle.

Päästövähennysten ilmoittamisessa puolestaan on Hietaniemen mukaan "villin lännen meininki". Maat saisivat ilmoittaa, mitä haluavat, eikä kunnollista arviointia lupausten riittävyydestä olisi tulossa.

Limassa on kuitenkin saatu kirjattua Pariisia varten esimerkiksi tavoite yhteiskuntien muuttamisesta hiilineutraaleiksi vuoteen 2050 mennessä ja investointien suuntaamisesta puhtaampiin energiamuotoihin.

– Nyt on erityisen tärkeää, että nämä kirjaukset säilyvät, Kepan Tuuli Hietaniemi sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset, AP

Lue seuraavaksi