SAS:n kone joutui sittenkin vaaralliseen tilanteeseen – lentoyhtiö kiisti ensin osuutensa

Vielä lauantaina lentoyhtiö vakuutti, ettei sen kone ollut törmäyskurssilla venäläisen sotilaskoneen kanssa. Nyt SAS myöntää tapauksen.

Ulkomaat
SAS:n lentokone lentokentällä Tukholmassa.
EPA

Pohjoismainen lentoyhtiö SAS on myöntänyt yhtiön koneen joutuneen viime perjantaina vaaralliseen tilanteeseen Ruotsin Malmön eteläpuolella, kertoo Expressen-lehti (siirryt toiseen palveluun). Vielä lauantaina yhtiön edustaja kiisti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun), että SAS:n kone olisi ollut törmäyskurssilla venäläisen sotilaslentokoneen kanssa.

SAS:n tiedottaja sanoo nyt, että Kööpenhaminasta Puolan Poznaniin matkalla ollut kone ja venäläiskone ajautuivat lähelle toisiaan. Mitään raporttia yhtiö ei tapauksesta kuitenkaan laatinut, sillä "turvallisuusrajoja ei rikottu". Kyse oli SAS:n lentoa operoivan Cimber Sterlingin koneesta.

– Ei tässä ollut mitään epänormaalia, tiedottaja Knut Morten Johansen vakuuttaa Expressenissä.

Vaaratilanne nousi julkisuuteen vasta, kun Dagens Nyheter uutisoi siitä. Vaaratilanteen havaitsi sotilaslennonjohto, joka varoitti matkustajakonetta alueella lentävästä "näkymättömästä", eli tunnistuslaitteet suljettuna lentäneestä sotilaskoneesta. Ilmavoimat kehotti siviililennonjohtoa ohjeistamaan matkustajalentokonetta väistämään.

– Siinä olisi voinut käydä tosi huonosti, kauhisteli ilmavoimien komentaja Micael Bydén lauantaina Dagens Nyheterissä.

Venäjä on kiistänyt koneensa lentäneen liian lähellä matkustajakonetta. Venäjän puolustusministeriön mukaan etäisyyttä koneiden välillä oli yli 70 kilometriä.

SAS:n lentokone joutui samalla alueella vaaratilanteeseen venäläisen sotilaskoneen kanssa myös maaliskuussa. Tuolloin koneet lensivät lähimmillään vain 90 metrin päässä toisistaan.

Lähteet: AFP