EU Turkin mediaratsiasta: Vastoin eurooppalaisia arvoja

Turkin poliisi pidätti sunnuntaina 24 toimittajaa ja muuta median edustajaa.

Ulkomaat
Zaman-lehden päätoimittaja Ekrem Dumanli auton takapenkillä. Hän on laittanut oikean kätensä sydämensä päälle ja hymyilee kameralle.
Selahattin Sevi / EPA

Euroopan unioni tuomitsee Turkin sunnuntaina mediayhtiöihin tekemät ratsiat. Turkin poliisi teki ratsioita toimituksiin ainakin 12 paikkakunnalla. Yli 20 ihmistä pidätettiin, joukossa Zaman-lehden päätoimittaja Ekrem Dumanli.

– Poliisin ratsiat ja toimittajien sekä muiden median edustajien pidätykset eivät sovi yhteen median vapauden kanssa, joka on demokratian ydinperiaatteita, EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini ja laajentumisasioista vastaava komissaari Johannes Hahn sanovat yhteisessä lausunnossaan.

– Tämä operaatio on vastoin eurooppalaisia arvoja ja moraalikäsityksiä, joiden osaksi Turkkikin tavoittelee.

Yhdysvallat huolissaan median vapaudesta

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa Turkin poliisioperaatiosta. Ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki seuraa tilannetta tarkasti. Hän huomauttaa, että median vapaus ja oikeuslaitoksen riippumattomuus ovat terveen demokratian peruselementtejä.

– Turkin ystävänä ja liittolaisena kehotamme Turkin viranomaisia varmistamaan, että heidän toimintansa ei riko näitä perusarvoja ja Turkin omaa demokraattista perustaa vastaan, Psaki sanoo.

Turkin poliisioperaatio kohdistui Yhdysvalloissa asuvan muslimijohtaja Fethullah Gülenin väitettyihin tukijoihin. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on väittänyt Gülenin aikovan tehdä vallankaappauksen Turkissa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset