Yleislakko uhkaa aiheuttaa kaaoksen Belgiassa – lento- ja junaliikenne pysähdyksissä

Lento- ja junaliikenteen lisäksi maanantain lakko seisauttaa muun muassa bussit ja metrot ja voi aiheuttaa ongelmia maantieliikenteessä. Työntekijäjärjestöt vastustavat lakolla maan hallituksen säästösuunnitelmia.

Ulkomaat
satoja ihmisiä ja banderolleja
Epa / Stephanie Lecocq

Työntekijäliitot järjestävät Belgiassa tänään maanantaina yleislakon, joka pysäyttää muun muassa maan lento- sekä rautatieliikenteen.

Lentoliikenteen seisauttanut lennonjohtajien lakko alkoi kymmeneltä sunnuntai-iltana paikallista aikaa ja kestää 24 tuntia. Se johtaa pelkästään Brysselin lentokentällä yhteensä 600 lennon peruuntumiseen. Myös Liègen, Antwerpenin ja Oostenden lentokentät ovat pysähdyksissä.

Samaan aikaan lentoliikenteen kanssa pysähtyi myös rautatieliikenne. Tänään maanantaina lakko laajenee myös raitiovaunuihin, busseihin ja metroihin. Se ulottuu myös kouluihin, yrityksiin ja maan hallintoon.

Belgian yleisradioyhtiö RTBF:n mukaan lakko voi aiheuttaa ongelmia myös maantieliikenteessä, sillä teille saatetaan rakentaa barrikadeja. Paikallinen kuljetusalan liitto on kehottanut rekkakuskeja "halvaannuttamaan maan".

Belgian työntekijäjärjestöt vastustavat maan hallituksen aikeita nostaa eläkeikää 65:stä 67 vuoteen sekä säästösuunnitelmia, jotka koskettaisivat julkisia palveluita, kulttuuria sekä liikennettä. Järjestöt protestoivat myös päätöstä jättää palkkojen inflaatiokorvaus tekemättä ensi vuonna.

Belgiassa on ollut useita mielenosoituksia marraskuusta lähtien. Mielenosoitusten aalto alkoi, kun 100 000 ihmistä marssi Brysselissä marraskuun alussa.

Lähteet: AFP