1. yle.fi
  2. Uutiset

Lautapelit tulivat kirjastoihin – lainattavaa myös harrastajille

Lautapelien suosio näkyy myös kirjastoissa. Lainattavia pelejä löytyy niin perheen pienemmille kuin pitkänlinjan harrastajille.

Kotimaan uutiset
Jani Keränen
Kirjastonhoitaja Jani Keränen suosittelee lainaamaan yhteistyöpeli Pandemian, jossa pelaajat yrittävät yhdessä pelastaa ihmiskunnan maailmalla leviäviltä sairauksilta.Teemu Hallamaa / Yle

Lautapelibuumi on rantautunut myös kirjastoihin. Muutaman vuoden aikana kirjastot ympäri Suomea ovat ottaneet lautapelit osaksi lainattavaa aineistoa. Eikä peliaineisto rajoitu vain Afrikan tähteen ja Monopoliin, vaan valikoimista löytyy pelejä myös pitkänlinjan harrastajille.

Helsingin kirjastoihin on muutamassa vuodessa hankittu lähes 400 lautapeliä lainattavaksi. Suosikeiksi ovat nousseet Menolipun ja 7 Wondersin kaltaiset modernit perhepelit.

– Varsinkin perheet ovat tyytyväisiä, kun saavat koteihinsa muutakin tekemistä iltaisin kuin television katsomisen, Helsingin kirjastojen lautapelikokoelmasta vastaava Renni Honkanen sanoo.

Lautapelit ovat nousemassa kirjastojen suosituimmaksi aineistoksi ainakin Helsingissä. Yksittäinen lautapeli lainataan keskimäärin kymmenen kertaa vuodessa, kun kaunokirjallisuuden kohdalla lainoja kertyy keskimäärin viisi vuodessa. Toki kirjojen määrä on aivan eri luokkaa lautapeleihin verrattuna.

– Kyllä se suosio on yllättänyt meidät. Lainamäärät kasvavat koko ajan, ja samalla kasvaa myös kokoelma, Honkanen kertoo.

Helsingissä lautapelit ovat keskittyneet Pitäjänmäen ja Etetä-Haagan kirjastoihin sekä Kirjasto Kymppiin. Keväästä lähtien lautapelejä on kuitenkin voinut tilata myös omaan lähikirjastoon. Ensi vuodesta lähtien tästä ei enää veloiteta varausmaksua.

Arkham Horrorista Eclipseen

Perhepelien lisäksi kirjastoista löytyy huomattavasti monimutkaisempia pelejä, joiden kymmeniä sivuja pitkät ohjekirjat helposti karkottavat satunnaiset lautapelaajat. Valikoimista löytyy muun muassa Touko Tahkokallion ja Sampo Sikiön kehittämä Eclipse-peli, joka muutama vuosi sitten nautti kansainvälistä menestystä. Myös H.P. Lovecraftin _Cthulhu-_mytolgiaan perustuva klassikko Arkham Horror löytyy hyllystä.

Näissä peleissä kyse ei ole mistään kevyestä pelailusta. Satoja laattoja ja nappuloita sisältävät pelit vievät useita tunteja ja vaativat saman verran perehtymiseen. Onneksi kirjaston lautapeleillä on kahden viikon laina-aika, joten siinä ehtii opetella vähän monimutkaisemmankin pelin.

Kirjastonhoitaja ja lautapeliharrastaja Jani Keränen Etelä-Haagan kirjastosta toteaakin, että lainaamalla on kätevä selvittää ennen ostoa, kannattaako kalliin ja monimutkaisen peli hankinta kotiin. Usein kuulemma kannattaa.

– Monet asiakkaat ovat kehuneet, että ovat lainanneet jonkin pelin muutaman kerran kirjastosta ja sen jälkeen ostaneet sen itselle, Keränen kertoo.

Mutta miten hyvin lukuisista osista koostuvat pelit pysyvät eheinä lainakäytössä?

– Näiden pelien lainaajat ovat harrastajia, jotka osaavat käsitellä pelejä kunnioituksella, sanoo Keränen.

Keräsen mukaan hyvin harvoin peleistä puuttuu osia niin, että ne joudutaan poistamaan lainattavasta aineistosta. Ja jos jotain pientä on kadonnut matkan varrella, lautapelikauppa auttaa korvaavien palasten kanssa.

Lue seuraavaksi