Pienipainoisina syntyneet altistuvat aikuisena huonoille elintavoille

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pikkukeskosilla on täysiaikaisena syntyneisiin verrattuna suurempi riski sairastua aikuisiällä osteoporoosiin, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

terveys

Hyvin pienipainoisena syntyneet harrastavat aikuisena vähemmän kuntoliikuntaa ja heillä on epäterveellisemmät ruokailutottumukset täysiaikaisena syntyneisiin verrattuna, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Pikkukeskosiksi kutsutaan alle 1 500 gramman painoisena syntyneitä lapsia. Pikkukeskosilla on lisääntynyt riski aikuisiän pitkäaikaissairauksiin kuten osteoporoosiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Elintavat voivat selittää pikkukeskosten verrokkeja suuremman pitkäaikaissairauksien riskin, arvioi väitöstutkimuksen tekijä, lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva.

Kaseva havaitsi, että pikkukeskosena syntyneet, terveet nuoret aikuiset harrastivat noin 50 prosenttia vähemmän kuntoliikuntaa kuin täysiaikaisena syntyneet. He myös käyttivät päivittäin merkittävästi vähemmän maitotuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Päivittäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti oli heillä vähäisempää.

Myös stressiin reagoiminen eli niin sanottu stressivaste oli pikkukeskosena syntyneillä osittain verrokkiryhmää vaimeampi. Stressivasteella tarkoitetaan stressin laukaisemia muutoksia kehossa – kuten sykkeen nousua ja hormonaalisia muutoksia. Tulokset vahvistavat aiempia viitteitä stressivasteen ohjelmoitumisesta elämän alkuvaiheissa.

– Pikkukeskoset kokevat elämänsä varhaisvaiheissa stressaavia tilanteita kuten kivuliaita toimenpiteitä tehohoitoon liittyen. Tämä voi muokata stressin aiheuttamia reaktioita läpi elämän, Kaseva toteaa Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tehohoidon kehittymisen ansiosta yhä pienempien keskosten on mahdollista jäädä henkiin.

Väitöstutkimuksessa mukana olleet olivat syntyneet pikkukeskosina vuosina 1978–1985 Uudellamaalla. Kaseva teki tutkimuksensa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja Lastenklinikalla.

Nina Kaseva väittelee 19.12.2014 Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta aiheesta ”Physical activity, nutrition and stress response in young adults born preterm − determinants of health and disease”.