Hyppää sisältöön

"Kuntopyöräkin nitkuu ja natkuu jo kuin heteka" - jouluisessa kuntotestissä hiki lentää

Yle Etelä-Savo seuraa kuntoilijan valmistautumista puolitriathlonille. Ensikertalaisella Heimo Ketolalla on seitsemän kuukautta aikaa starttiin. Alkusyksystä Ketola jaksoi kuntotestissä 26 minuuttia. Kuuntele kuinka hänen käy tällä kertaa.

Kuntotestissä pitää polkea niin kauan kuin voimia riittää, ja vastus lisääntyy tasaisesti matkan edetessä.
Fysioterapeutti Matti Nojonen tarkkailee tietokoneelta kuntotestissä syntyvää dataa. Heimo Ketola keskittyy polkemiseen.

Median läsnäolo jännittää hiukan Heimo Ketolaa, joka on muuten aivan rauhallinen ennen testin alkua. Fysioterapeutti Matti Nojonen on asettanut tuloksia vastaanottavan kannettavan tietokoneen kuntopyörän lähelle. Nojonen on valinnut koneelta valmiin testiohjelman, sen saman, jonka Ketola on tehnyt jo aiemminkin. Täten tulosten vertailu on helpompaa.

Ulkona sataa vettä, mutta se ei sisällä haittaa. Ketolallakin on kotonaan käytetty spinning-pyörä, jolla hän polkee säiden pakottaessa. Sisällä polkeminen mahdollistaa myös elektroniikan viihdekäytön. Ketolalla on tapana katsoa tabletilta muiden pyöräilijöiden eri puolilla maailmaa tekemiä kypäräkameranauhoituksia.

Pyörä sai Heimo Ketolalta kunnon halauksen testin loppuvaiheessa. Kuva: Ari Huomolin / Yle

–Brittein saarilla kävin eilen. Kolme varttia mentiin siellä. Aika mukavia, lehteviä ja kesäisiä maisemia oli siellä. Kaverit siellä lyhkäisissä ajelivat.  Kyllä siinä mukavasti pääsee kesäfiiliksiin, toteaa Ketola.

Kuntotestissä on tarkoitus polkea niin kauan kuin voimia riittää.  Fysioterapeuttia ei paljoa hengästytä, sillä hän vain valvoo vierellä, kun Ketola tekee kaiken työn. Ohjelma lisää automaattisesti vastusta ja Nojonen tarkkailee ruudulle nousevaa käyrää sekä polkijan jaksamista. Tulosten pohjalta hän miettii Ketolalle uuden harjoitusohjelman, jotta perheellinen yrittäjä saa kaiken hyödyn käytettävissä olevasta ajastaan.

Nyt ei Ketolalla ole mukana padia, pyöräilyvideoita tai muita viihdykkeitä, vaan hän tuijottaa keskittyneesti eteensä seuraavat puolisen tuntia. Kuuntele kuinka kuntotestissä käy. Malttamattomille tulos on nähtävillä alempana.

Maisemat eivät vaihdu testitilassa. Ketolan ei sentään tarvitse polkea ulkona joulukuisessa vesisateessa. Kuva: Ari Huomolin / Yle

Heimo Ketolan testiaika parani aiemmasta koitoksesta minuutilla. Tulos on Matti Nojosen mielestä todella hyvä huomioon ottaen, että tulevalla puolitriathlonistilla oli syksyllä pitkiä sairasjaksoja, jotka keskeyttivät säännöllisen harjoittelun. Täältä voit myös kuunnella sarjan ensimmäisen osan.

.
.