MOT: S-ryhmä ei reagoinut joulukinkkujen superbakteeriin – vetoaa viranomaisohjeisiin

Eviran arvion mukaan noin 15 prosentissa Suomen sikaloista on MRSA-bakteeri.

Kuva: Juha Silander / Yle

Espoolainen S-ryhmään kuuluva Prisma myy tanskalaista joulukinkkua, josta on löytynyt antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria. Asia paljastui, kun MOT testautti yhdessä Svenska Ylen Spotlight-ohjelman kanssa 25 porsaanlihapakettia eri kaupoista pääkaupunkiseudulta.

Näytteet analysoitiin elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laboratoriossa. Kahdenkymmenenviiden lihapaketin joukosta kahdesta löytyi superbakteerina tunnettuna MRSA:ta.

Tanskalaisen pakastejoulukinkun ohella MRSA-bakteeria löytyi helsinkiläisestä K-marketista ostetusta hollantilaisesta pekonista.

Kesko veti erän myynnistä

Kesko ilmoitti vetäneensä pois koko erän heti kuultuaan MOT:lta bakteerilöydöksestä.

– Vedimme sen varmuuden vuoksi markkinoilta pois, ja muut erät pysäytettiin meidän varastolle, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoi.

Kesko aikoo tehdä omat MRSA:n määritykset ja arvioi sen jälkeen mahdollisia jatkotoimia.

S-ryhmä ”ei tee välttämättä yhtään mitään”

S-ryhmä reagoi testitulokseen eri tavalla. Se ei vedä tanskalaisia pakastettuja juhlakinkkuja myynnistä, vaikka sellaisesta löytyi MRSA-bakteeri.

– Emme itse asiassa tuolle asialle tee välttämättä yhtään mitään, S-ryhmän Sari Ristaniemi sanoi.

Ristaniemi johtaa S-ryhmän laadunvarmistus- ja vastuullisuusyksikköä.

MOT:n kysymykseen tarkoittaako se, että suomalaiset mahdollisesti ostavat joulukinkkua, jossa on MRSA-bakteeri, Ristaniemi vastasi:

– Se on ihan mahdollista. Emme pidä sitä elintarviketurvallisuusriskinä.

MRSA-bakteeri ei tiettävästi tartu sianlihaa syömällä. Sen sijaan se voi tarttua raakaa lihaa käsiteltäessä.

Yrityksiä ei ole ohjeistettu MRSA:sta

S-ryhmä toteaa noudattavansa ratkaisussaan viranomaisten antamia ohjeita.

Evirasta kuitenkin kerrotaan, ettei yrityksiä ole ohjeistettu MRSA:n osalta sen kummemmin.

– Kyseinen bakteeri ei ole lakisääteisesti vastustettava. Ohjeistus, jonka olemme antaneet, liittyy normaaliin elintarvikkeiden käsittelyyn ja elintarvikehygieniaan, Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen sanoo Yle Uutisille.

Hänen mukaansa on yrityksen oma asia, miten se haluaa toimia, jos löydöksiä MRSA:sta on. Viranomainen ei velvoita esimerkiksi takaisinvetoon, Räsänen kertoo.

– MRSA on bakteeri, jonka tiedetään esiintyvän sianlihan tuotannossa, mutta sitä ei pidetä elintarvikkeiden välityksellä tarttuvana riskinä. Kuluttajalle se ei aiheuta merkityksellistä riskiä.

Evira korostaa keittiöhygieniaa

Evirassa korostetaan keittiöhygienian merkitystä.

– Käsittelisin lihaa äärimmäisen huolellisesti, pesisin käsiä ennen ja jälkeen lihan käsittelyn, käyttäisin eri välineitä lihalle ja raa'alle elintarvikkeille ja kuumentaisin lihan varmasti läpikypsäksi, Eviran resistenttitutkimuksen johtaja Anna-Liisa Myllyniemi neuvoo.

Vaikka MOT:n testissä suomalaisesta sianlihasta ei löytynyt MRSA-bakteeria, Evira ei pois sulje sitä mahdollisuutta, että superbakteeria voisi löytyä myös kotimaisesta lihasta. Eviran arvion mukaan noin 15 prosentissa Suomen sikaloista on MRSA-bakteeri.

Juttuun on täydennetty 15.12.2014 kello 15.40 S-ryhmän vetoaminen viranomaisten antamiin ohjeisiin sekä Eviran näkemys niistä.