Ylen kulttuuritoimituksen vuoden parhaat 2014: Joensuun kaupunginteatteri virkein maakuntateatteri

Joensuun kaupunginteatteri on saanut tunnustusta Ylen kulttuuritoimitukselta. Kaupunginteatterin tavoitteena on hankkia ammattikatsojia ja kehittyä entisestään.

kulttuuri
Joensuun kaupungintalo elokuussa 2014.
Mari Nupponen / Yle

"Joensuun kaupunginteatterin kotimaiset kantaesitykset, supisuomalaiset klassikot tanssilla maustettuina ja pienimuotoiset nopeasti työstetyt esitykset ovat uudistaneet kuvaa pienen kaupungin teatterista", Ylen kulttuuritoimituksen vuoden 2014 parhaat -listauksessa todetaan.

Tunnustus on tuo hymyn Joensuun kaupunginteatterin teatterinjohtaja Vihtori Rämän huulille.

– Hyvältähän se tuntuu. Tämä on osoitus siitä, että meidän toiminta on saanut ainakin jonkun ihmisen huomion, Rämä iloitsee.

Katsomoon ammattikatsojia

Joensuun kaupunginteatteri aikoo pysyä virkeänä myös tulevaisuudessa. Yksi vireillä oleva projekti on saada kasaan noin 30 henkeä käsittävä ammattikatsojien joukko. Nämä ammattikatsojat olisivat teatterin katsomiseen koulutettavia henkilöitä, jotka antaisivat kaupunginteatterille arvokasta palautetta katsojan näkökulmasta.

Muun muassa ammattikatsojien palautteen perusteella kaupunginteatteriin ollaan kehittämässä yhä monipuolisemmin teatterin eri mahdollisuuksia hyväksikäyttäviä teoksia.

Teatteritaide voisi olla hyvin paljon moniäänisempää kuin se nyt on.

Vihtori Rämä

– Yritämme löytää keinoja, joilla koko näyttämö ajatellaan uudestaan. Tässä myös se ammattikatsojien palaute on tärkeää. Tarkoituksemme on laajentaa teatterikäsitystä, sillä teatteritaide voisi olla hyvin paljon moniäänisempää kuin se nyt on, Rämä kertoo.

Perinteistäkin teatteria esitetään

Teatterinjohtajan mukaan kaupunginteatterista on syntynyt osittain vääränlainen mielikuva. Tämän mielikuvan mukaan kaupunginteatterin ohjelmisto olisi nykyään kaikkea muuta paitsi perinteistä teatteria.

– Tämä käsitys on osittain johtanut siihen, että ihmiset eivät uskalla tulla teatteriin, koska eivät välttämättä tiedä mitä on luvassa. Sanoisin kuitenkin, että tulkaa rohkeasti katsomaan. Meillä on edelleen myös sitä ihan perinteistä teatteria, se ei ole hävinnyt mihinkään, Rämä sanoo.