Joulukuusi on janoinen koriste – näin pidät sen kunnossa

Joulukuusi saatetaan hankkia nykyisin kotiin jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Ulkona säilytetty joulukuusi pysyy ilmankosteuden ansiosta kunnossa, mutta sisätiloissa sen vedentarve on kova. Kansanperinteessä luotetaan siihen, että kuusi kaadetaan täydenkuun aikaan.

Kotimaa
Kultaisilla koristeilla koristeltu joulukuusi.
Sari Törmikoski / Yle

Joulukuusi hankitaan nykyisin usein jo varhaisessa vaiheessa ennen joulua. Ulkotiloissa kuusi säilyy ilmankosteuden takia hyvin ilman veden antamista, mutta sisätiloihin tuotaessa pitää muistaa muutama asia.

– Kuusenjalka pitää olla hyvä, eli sinne pitää mahtua mahdollisimman paljon vettä. Kuuselle leikataan tuore leikkauspinta ja annetaan sille heti vettä, koska kuusi saattaa imaista sitä jopa neljä litraa ensimmäisen vuorokauden aikana. Jos se ei sitä saa, se hyvin helposti kuivaa, muistuttaa Joulupuuseuran puheenjohtaja Janne Saarinen.

– Tänä vuonna on hyvä tilanne siinä mielessä että on niin lauha keli, eli kuusi on turvallista viedä sisätiloihin, koska ei tule suurta lämpötilanvaihtelua sisä- ja ulkoilman välissä, Saarinen sanoo.

Joulukuusi on ennen ollut tapana tuoda sisätiloihin jouluaattona, mutta moni hankkii kuusensa nykyisin jo aikaisemmin kenties välttyäkseen joulukiireiltä.

– Kyllä se kuusi haetaan nykyisin jo hyvissä ajoin kotiin ja moni laittaa sen myös sisälle jo ennen aattoa, tietää kuusikauppias Olli Kumara Laihianpojat–yrityksestä.

Kuusenkaatoon apua täysikuusta?

Joulukuusi pitää Joulupuuseuran puheenjohtajan mukaan kaataa korkeintaan kuukautta ennen aattoa.

– Kansanperinne on myös ollut se, että puu pitää kaataa yläkuun aikaan. Se on jollakin tasolla hyväksi koettu asia, jota kannattaa noudattaa, ja nythän sitä on alettu myös tutkimaan. Itse kokeilimme sitä kaadossa viime vuonna, ja helmikuussa tuli vielä yhdeltä tukkumyyjältä viestiä, että kuusi jatkaa kasvamistaan, eikä sitä raski pois heittää, Janne Saarinen kertoo.

Myös kuusikauppias luottaa kansanperinteeseen.

– Kaadoimme puut muutamaa päivää ennen myynnin alkamista, ja täyden kuun aikana tietysti, Olli Kumara mainitsee.

Muovikuusi haastaa jo luonnonkuusen

Myös muovikuusi kasvattaa suosiotaan. Janne Saarinen veikkaa, että syy voi löytyä sen helppoudesta.

– Ehkä muovikuusi yleistyy sen takia, että ihmiset haluavat päästä helpolla tai sitten he ovat pettyneet kuusiin liian monta kertaa, eli kuuset ovat vaikkapa karisseet. Tuskin rahansäästö on ainakaan tähän syynä, Saarinen arvelee.

Laihianpoikien Olli Kumara sanoo, että muovikuusien yleistyminen vaikuttaa jonkin verran aitojen kuusien myyntiin, mutta arvelee silti perinteisen kuusen pitävän arvonsa.

– Asiakaskunta on kuitenkin myös sellaista, että halutaan tuuhea ja perinteinen suomalainen metsäkuusi, josta tulee tuoksua ja joka tuo erilaisen joulufiiliksen kuin muovikuusi. Moni haluaa edelleen sen täydellisen kuusen, naurahtaa Kumara.