1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikia ja miehiä kaivataan ratsastuksen pariin

Ratsastusharrastus on pitkälti suosiossa tyttöjen ja naisten keskuudessa. 50-vuotisjuhlavuottaan ensi vuonna viettävä Kajaanin ratsastusseura tavoittelee toista viisikymppistä.

ratsastus
I.P. Vipotiina kesälaitumella Kajaanissa.
Sanna Kähkönen / Yle

Monen pienen tytön unelmaharrastus voi hyvin. Kajaanin ratsastusseuran (siirryt toiseen palveluun) uusi puheenjohtaja Tarja Sahlberg toivoisi kuitenkin lisää poikia ja miehiä ratsastusharrastuksen pariin.

– Harrastajia on kivasti, mutta ainakin Kainuussa ratsastus on pääsääntöisesti tyttöjen ja naisten harrastus. Laji on sekä miehille että naisille tasavertainen, ja toivoisinkin enemmän poikia ja miehiä joukkoon, Sahlberg sanoo.

Suurin osa ratsastajista on Kajaanista, mutta myös lähikunnista Sotkamosta, Paltamosta ja Suomussalmelta käydään ratsastamassa Kajaanissa.

– Ratsastajia on melkeinpä vauvasta vaariin. Monet aloittavat 4–5-vuotiaina talutusratsastuksen kautta, mutta harrastajissa on yli 60-vuotiaitakin, Sahlberg kertoo.

Juhlavuodelle kilpailuja

Ensi vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kajaanin ratsastusseura suunnittelee juhlaillallisia.

– Suunnitteilla on viralliselle juhlakuukaudelle, toukokuulle juhlaillalliset. Syksyllä pidämme sitten juhlakilpailut, este- ja kouluratsastuskilpailut, Sahlberg sanoo.

50 vuoteen mahtuu monia muutoksia ja harrastuksen taso on kasvanut vuosien aikana.

Laji on sekä miehille, että naisille tasavertainen, ja toivoisinkin enemmän poikia ja miehiä joukkoon.

Tarja Sahlberg

– Opettajat ovat käyneet kouluja, opiskelleet ammattiin. Myös hevoset ovat koulutetumpia. Ulkokentät ovat vaihtuneet ratsastusmaneeseihin eli katettuihin tiloihin. On kiltit ja koulutetut hevoset, Sahlberg vakuuttaa.

Yksi tärkeimmistä parannuksista entiseen on kuitenkin turvallisuus.

– Turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota ja esimerkiksi turvavarusteet ovat kehittyneet, Sahlberg muistelee.

Kajaanin ratsastusseuran tulevaisuus näyttää puheenjohtaja Tarja Sahlbergin mukaan valoisalta. Tuleeko toinen 50 vuotta täyteen?

– Toivon mukaan tulee, ainakin nyt näyttää hyvältä. Seurassa on aktiivisia jäseniä ja olemme pyrkineet järjestämään tapahtumia. Yhteisporukalla ja hyvällä hengellä, toinen toistaan auttaen, luulen että meillä on oikein hyväkin mahdollisuus mennä 50 vuotta eteen päin, Sahlberg päättää.

Lue seuraavaksi