Omaishoitajat sporttipassilla konserttiin tai jääkiekkomatsiin

Omaishoitajat voivat maksaa sporttipassilla muun muassa uimahallin, urheilukilpailujen ja teatterin sisäänpääsymaksuja. Omaishoitajien virkistyspalvelu kustannetaan Lappeenrannan kaupungin saamilla testamenttivaroilla.

omaishoito

Lappeenrannan kaupunginhallitus on päättänyt jatkaa omaishoitajien sporttipassikokeilua. Sporttipassikokeilusta aiheutuvat kustannukset, noin 55 000 euroa, maksetaan kaupungin saamista testamenttivaroista.

Sadan euron arvoisella sporttipassilla lappeenrantalaiset omaishoitajat voivat maksaa yksityisiä tai kunnallisia liikunta- ja kulttuuripalveluja millä paikkakunnalla tahansa. Matkapuhelimella käytettävä sporttipassi kelpaa maksuvälineenä muun muassa liikuntasaleille, uimahalliin, teatteriin, konsertteihin ja urheilutilaisuuksiin.

– Passilla voi maksaa vaikka pääsylipun Saipan peliin, kertoo hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natunen.

Vain joka kolmas käyttänyt

Omaishoitajien sporttipassia on Lappeenrannassa kokeiltu vuosina 2013–14. Lappeenrannassa on noin 550 omaishoitajaa. Vaikka virkistäytymismahdollisuus on omaishoitajien mielestä tervetullut, vain joka kolmas heistä on hyödyntänyt etuutta. Osa omaishoitajista ei ole pystynyt ja osa ei ole halunnut. Hankalinta on ollut järjestää hoidettavalle hoitoa oman virkistäytymisen ajaksi. Myös sporttipassin verotus on karsinut käyttäjiä.

– Sadan euron arvoista etuutta verotetaan lisäprosentin mukaan eli käytännössä sporttipassin arvoksi jää 70 – 80 euroa, kertoo Natunen.

Sporttipassin käytön neuvonnasta ja opastuksesta huolehtii jatkossa Eksoten Iso Apu -palvelukeskuksen palveluohjaaja. Hän pystyy samalla opastamaan omaishoitajaa hoidettavan hoidon järjestelyssä ja muissa käytännön asioissa.

Eksoten omaishoidon tukikeskus ja sporttipassin käyttäjät ovat toivoneet kokeilun jatkamista, sillä omaishoidon laki muuttuu vuoden 2016 alusta. Muutoksen odotetaan lisäävän omaishoitajien virkistäytymisen tukimuotoja.