Suurtalouskokki pyöräyttäää annoksen reilulla eurolla

Oululainen Ilkka Haapala on yksi kolmesta suurtalouskokista, jotka ovat ehdolla alan tunnustuspalkinnon saajaksi. Itsensä kehuminen on nuorelle miehelle hankalampaa kuin ruuan tekeminen.

Kotimaa
Ilkka Haapala
Timo Nykyri / Yle

Ruoka saa nykyään näkyvyyttä ja arvostusta mediassa yli äyräitten. Suurtalouskokin elämä ei ole samanlaista kuin tosi-tv:n kokkiohjelmissa.

– Tämä on ihan eri maailmassa, toteaa oululainen suurtalouskokki Ilkka Haapala.

– Täällä tehdään annoksia tuhansille. Siinä jää pienet näperrykset pois.

Pihvin paistaa nykyään kotikokkikin, mutta harvalta se onnistuu tuhannelle asiakkaalle.

– Harvemmin mediassa näkee suurtalousihmisiä, myöntää Haapala.

Kasvis- ja luomuruoka jatkavat nousuaan

Oulun Sodexon Kotkanpoika- ja Kultturelli-ravintoloissa asiakkaita riittää parhaimmillaan yli tuhat. Opiskelijat tietävät ruokatrendit ja keittiötuulahdukset.

– Varsinkin kasvis- ja luomuruoka tulevat yhä isompaan rooliin, sanoo Haapala. Tehtävä on vähintäänkin haastava, kalliista raaka-aineista ei kannata haaveilla. Haapala palauttaa haaveilijan maan pinnalle.

Harvemmin mediassa näkee suurtalousihmisiä

Ilkka Haapala

– Asiakkaalle ruoka maksaa 1,25 euroa, siihen hintaan pitäisi saada hyvä ja ravitseva ruoka. Isoja haasteita on.

Ahkeraa työtä ja positiivista asennetta

Haapala on ehdolla ravintola-alan horecan PRO2015-tunnustuspalkinnon saajaksi. Kunkin sarjan kolme finalistia palkitaan helmikuussa. Ravintola-alan kisassa kolmen parhaan joukkoon mahtuminen on nuorelle miehelle saavutus.

– Todella suuri kunnia saada tällainen tunnustus, myöntää Haapala.

Hän myöntää, että ruoanlaitto sujuu, mutta itsensä kehuminen ei ole hänen leipälajinsa.

– Se on hankalin tehtävä mitä ikinä on tullut vastaan, Haapala naurahtaa.

– Ahkeraa työtä ja positiivista asennetta, hän kertaa vahvuuksiaan vaatimattomasti.