1. yle.fi
  2. Uutiset

Lama kurittaa taidealaa: Perinteikäs galleria sulkee ovensa

Taidemyynti- ja kehystysliikkeitä on lopetettu kiihtyvään tahtiin, liikkeiden henkilökuntaa on vähennetty ja taidetta myydään suurin alennuksin. Yksi Tampereen vanhimmista taidegallerioista, Himmelblau lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa.

Kotimaan uutiset
Galleria Himmelblau
Antti Eintola / Yle

– Loppuunmyynti! Kaikki työt 50 prosentin tai 70 prosentin alennuksella!

Monen taidealan yrityksen ikkunaa ovat liikkeen loppumetreillä koristaneet kartonkikyltit, jotka kertovat karua kieltään talouden viime aikojen kehityksestä. Taiteen myynti on laman seurauksena vähentynyt.

Yritykset ja julkinen sektori ovat lopettaneet taideostot lähes tyystin, ja keräilijät säästävät arvoteosten hankinnassa. Ikääntyvien yrittäjien liikkeisiin ei enää välttämättä löydy jatkajia.

Himmelblaun ovet kiinni

Suomen talouden jatkuvasti synkinä pysyvät talousnäkymät ovat saaneet myös Tammerkosken partaalla sijaitsevaa Himmelblauta johtavan Pertti Ketosen tekemään ratkaisunsa: galleria sulkee ovensa vuodenvaihteessa.

Galleria Himmelblau
Himmelblaun ikkunoista avautuu näkymä TammerkoskelleAntti Eintola / Yle

– Taidekauppa on sillä tavalla aivan ainulaatuinen talouselämän alue, että lama iskee meille aina ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. Lamahan alkoi jo kuusi vuotta sitten. Myynnit ovat pudonneet aivan selkeästi tässä vuosien mittaan, mutta toki kauppaa tehdään edelleen kaiken aikaa.

Toimitusjohtaja Pertti Ketosen mukaan tavalliset ihmiset ostavat edelleen taidetta koteihinsa, mutta yritykset ja julkisyhteisöt säästävät.

– Olemme kyllä huomanneet, että punakynä käy. Taiteesta on helppo tehdä säästöjä, kun taantuma alkaa. 90-luvun lamasta tämä poikkeaa siinä, että kyllä tavalliset ihmiset ostavat. Palkitaan itseä, ostetaan lahja itselle ja perheelle – se pitää kauppaa meilläkin käynnissä.

Grafiikanpajaa kehitetään 

Taidekauppa on sillä tavalla aivan ainulaatuinen talouselämän alue, että lama iskee meille aina ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä.

Pertti Ketonen

Vaikka vaihtuvien näyttelyiden tila suljetaan ja galleria lopettaa, on Himmelblaulla monia tulevaisuuden suunnitelmia. Pertti Ketonen odottaa jo, että pääsee tekemään jotakin uutta.

– Aina kun jotakin loppuu, se mahdollistaa jotakin uutta. Me lähdemme kehittämään grafiikan pajaamme, joka jää entiselle paikalleen Finlaysonille.

Pajan työskentelyohjelmat ensi keväälle ovat jo valmiina.

– Palaamme ajassa 11 vuotta taaksepäin ja järjestämme uudestaan grafiikan pajan yläkerran, mistä on aivan huikeat Tammerkoski-näkymät.

– Pystymme esittelemään hyvin sitä tuotantoa, mitä pajalla on tehty. Esimerkiksi tässä kuussa meillä työskenteli Tiina Kivinen ja aiomme esitellä hänen upeat monotypiansa tammikuussa. Sen jälkeen vuorossa ovat Osmo Rauhala ja Marika Mäkelä.

– Myös eri puolille Suomea ja ulkomaille rakennetaan edelleen näyttelyitä, sanoo Ketonen.

Galleria Himmelblau, grafiikanpaja
Gallerian grafiikanpaja jää entiselle paikalleen FinlaysonilleAntti Eintola / Yle

– Koko Himmelblaun historian ajan olemme tehneet näyttelyitä museoille ja gallerioille. Kuukauden sisään teemme Helsinkiin, Nurmijärvelle ja Ouluun gallerianäyttelyt. Esimerkiksi Rettretti oli meille 19 vuoden ajan tärkeä yhteistyökumppani, jonne teimme kesänäyttelyitä. Ensi kesänä Himmelblaulta tulee kesänäyttelyitä mm. Poriin, Savonlinnaan ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlille.

– Ehkä tämä kenttä vain järjestäytyy uudelleen. Tilanne tulee koko ajan muuttumaan, ja tavat tuoda taidetta ihmisten lähelle muuttuvat.

Artikkelia on korjattu kello 9.48. Alunperin tekstissä sanottiin, että Himmelblau olisi Tampereen vanhin taidegalleria.

Lue seuraavaksi