1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Wideroos ei usko ruotsidemokraattien menestyksen nostavan perussuomalaisten kannatusta

RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos ei usko, että Suomessa perussuomalaiset pääsisivät samanlaiseen asemaan kuin naapurimaan ruotsidemokraatit. Hänen mielestään suomalaisten puoluekenttä, eri puolueiden tapa puhua keskenään ja esimerkiksi Keskustan asema poikkeavat selvästi Ruotsin poliittisesta nykytilanteesta.

Kotimaan uutiset
RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos.
RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos.Jarkko Heikkinen / Yle

RKP:n kansanedustaja, närpiöläinen Ulla-Maj Wideroos on juuri palannut Ruotsista. Hän näkee suuria eroja Suomen ja Ruotsin poliittisessa järjestelmässä.

Hän ei usko esim. perussuomalaisten saavan ensi vaaleissa samaa asemaa kuin naapurimaan ruotsidemokraatit.

– Vaikka paljon tulee lännestä, niin tämä ei leviä lännestä Suomeen. Suomen ja Ruotsin poliittinen nykytilanne poikkeaa toisistaan. Ruotsissa puolueet ovat ryhmittyneet blokkeihin, jotka eivät keskustele keskenään. On erikoista, että sosiaalidemokraateilla ja Ruotsin moderata-puolueella ei ole keskusteluyhteyttä, hämmästelee Wideroos.

Vaikka paljon tulee lännestä, niin tämä ei leviä lännestä Suomeen.

kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos

– Ruotsissa Keskustan kannatus on noin seitsemän prosenttia, kun se Suomessa on 26 prosenttia. Ero meidän ja Ruotsin välillä on niin suuri, ettei voi edes aina verrata toisiinsa, sanoo Wideroos.

– Uskallan myös väittää, että perussuomalaisten johto ja ruotsidemokraattien johto eroavat toisistaan. En usko Timo Soinin väittävän, etteivät saamelaiset ole suomalaisia. Ruotsidemokraatien puoluesihteeri väitti äskettäin, etteivät saamelaiset ole ruotsalaisia, kuvaa Wideroos.

Wideroos ennakoi, että Keskustan asema pysyy vahvana aina kevään vaaleihin asti. Hänen mukaansa Keskustan kannatustrendi on niin selvä.

– RKP, kuten kaikki puolueet, tähtää hallitukseen. Hallituksen ulkopuolelle RKP on jäänyt viimeksi 1970-lopulla, muistelee Wideroos.

Ulla-Maj Wideroos luopuu kansanedustajan paikastaan ensi keväänä. Hänellä on takanaan 20 vuotta eduskunnassa, 10 vuotta Oravaisten kunnanjohtajana ja toisena valtiovarainministerinä hän toimi sekä Anneli Jäätteenmäen että Matti Vanhasen hallituksissa.

Ulla-Maj Wideroos oli Yle Pohjanmaan poliitikkovieraana maanantaina 15.12.2014.

Lue seuraavaksi