1. yle.fi
  2. Uutiset

"Nämä eivät ole mikään yhden illan juttu" – Mestarileipurin niksit piparitaikinan hallintaan

Kajaanilainen Sari Juntunen suhtautuu piparinleivontaan rennosti, mutta järjestelmällisesti. Tuore piparinleivonnan Suomen mestari tekee huolellisesti pohjatyöt, paistaa pienen pienet osat tarkasti uunia seuraten ja koristelee piparit ennen kokoamista. Piparista voi naisen mukaan tehdä mitä vain.

ilmiöt
Kajaanilainen Sari Juntunen kodissaan, etualalla piparista rakennettu Raatiohuone.
Sanna Kähkönen / Yle

Kajaanilainen Sari Juntunen hallitsee vaikean leivontataidon. Hän käsittelee ja kokoaa piparitaikinaa lähes kaiken mahdollisen malliseksi. Piparinleivonnan SM-kisoista hänellä oli tuomisinaan mestaruus.

– Yleensä ajatellaan, että tehdään piparitalo, mutta lähdin tavoittelemaan kilpailuissa jotain ihan muuta. Päädyin kokeilemaan perinteistä leivinuunia ja pirtinpöytää.

– Tuomareilta tulikin kiitosta siitä, että lähdin tekemään piparista jotain muuta kuin mihin yleensä on totuttu.

Juntusten eteisen lipaston päältä löytyvät perheen äidin prototyypit, jotka olivat hänelle mallina mielessä varsinaisessa kilpailussa.

Tuomareilta tulikin kiitosta siitä, että lähdin tekemään piparista jotain muuta kun mihin on yleensä totuttu.

Sari Juntunen

– Sinne SM-kisoihin ei saanut ottaa mitään kaavoja ja muita muistiinpanovälineitä mukaan. Tein tämän toisen näistä malleista pikkuista ennen lähtöä, että muistaisin mittasuhteet.

– Se voittotyö jäi sinne, nyt on näyttää vain näitä malleja. Siinä voittotyössä oli vielä muutamia hauskoja yksityiskohtia, kuten pieni hiiri. Olisi halunnut tehdä vielä vauvan kehdonkin, mutta siihen ei aika riittänyt, sanoo Sari Juntunen.

Kajaanilaisen harrastajaleipuri Sari Juntusen piparinen leivinuuni ja pirtinpöytä miniatyyri rekvisiittoineen, muun muassa piparikaulimineen.
Sanna Kähönen / Yle

Piparirakennelman osat pitää olla ohuen ohuet

Hallitseva piparinleivonnan Suomen mestari ei ennättänyt omien sanojen mukaan jännittää tai katsella muiden työskentelyä.

Onnistunut lopputulos vaatii ohuen ohutta piparilevyä, jota käytin muun muassa pirtin pöydässä.

Sari Juntunen

– 1,5 tunnin aika oli niin lyhyt, oli siis siinäkin mielessä mietittävä simppeli malli, mutta tässä minun leivinuunissani on vielä sisälläkin paistumassa pipareita, sanoo Sari Juntunen kurkistaessaan uuniin.

– Kiireessä unohdin tuosta luukusta tapin, naurahtaa kajaanilainen.

Puolen sentin piparisia osia tehdessään Sari Juntunen sanoo seuraavansa uunia koko ajan.

– Niitä ei voi kun käyttää siellä uunissa paistumassa. Tuomaritkin kysyivät välillä, että minne nuo pienen pienet osat tulevat.

– Onnistunut lopputulos vaatii ohuen ohutta piparilevyä, jota käytin muun muassa pirtin pöydässä. Semmoisten ohuiden osien paistamiset eivät salli lähteäkauas uunilta. Jos pipari jää paksuksi, niin se pyöristyy reunoilta. Sitten se liimaaminen on vaikeaa, sanoo Sari Juntunen.

Kajaanilaisen Sari Juntusen piparista leivotut muumitalo, leivinuuni ja pikkuinen mökki.
Sanna Kähkönen / Yle

Kaavojen käyttö myös kokoamisvaiheessa

Sari Juntusen käsissä on syntynyt monta taidokasta työtä, mutta hän suhtautuu aikaansaannoksiinsa kovin vaatimattomasti. Piparit kuuluvat hänestä jouluun.

– Näihin on olemassa simppelit ohjeet. Minulla onblogissakin (siirryt toiseen palveluun)video, jossa minuutissa käy selville, kuinka vaikkapa tämä muumitalo tehdään.

Annan osien kuivua ja jäähtyä rauhassa. Kokoan ne vasta seuraavana päivänä.

Sari Juntunen

– Paistan ensin kaikki osat ja sitten vasta koristelen, sanoo Sari Juntunen jatkaa, että piparia voi työstää vielä juuri sen uunista tulon jälkeen.

Huolellinen pohjatyö palkitsee tekijänsä kokoamisvaiheessa.

– Annan osien kuivua ja jäähtyä rauhassa. Kokoan ne vasta seuraavana päivänä. Nämä eivät ole mikään yhden illan juttu, kertoo Sari Juntunen.

– Koristeluun käytän kananmunasta ja tomusokerista tehtyä pikeriä. Kasaamiseen liimana sulanutta sokeria, sekin on sitten sellainen juttu, että kerran liimautuneita osia ei pahemmin irrotella.

Juntunen käyttää kaavoja myös kokoamisvaiheessa.

– Niistä saa apua, kertoo Sari Juntunen samalla, kun suunnittelee tulevaa joulua, jonka suhteen hän elää inspiraation vietävänä. Idea saattaa tuoreen piparinleivonnan Suomen mestarin mukaan tulla vaikka yöllä.

Lue seuraavaksi