1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Facebook sen tekee – netissä on nykyajan kyläpoliisi

Ennen poliiseja näki liikkumassa ihmisten kotikulmilla. Nykyään kyläpoliisin "huudit" eli raitit ovat virtuaalisia ja nimikekin on vaihtunut nettipoliisiksi. Poliisin mukaan tarkoitus on olla siellä, missä ihmisetkin, joten myös poliisi on somessa. Suomalaisen poliisin some-elämä alkoi vuonna 2008 IRC-galleriasta. Nyt Facebook on pääalusta ja alustoja on useita.

Kotimaan uutiset
Pohjois-Savon nettipoliisin facebook-sivu.
YLE / Kati Myöhänen

Nettipoliiseja ei valmistu Poliisiammattikorkeakoulusta joltakin valmiilta linjalta. Nettipoliisiksi pätevöidytään erillisillä kursseilla. Nettipoliiseja on nyt 30-40 eri puolilla Suomea. Osa heistä tekee muutakin poliisityötä eli on netin kimpussa vain osa-aikaisesti.

Tunnetuin nettipoliisi lienee Marko Fobba Forss Helsingistä. Pohjalaiset sen sijaan tuntevat hyvin nettipoliisi Juha Puurulan.

Kansalaiset ja poliisi somessa

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen poliisihallituksesta luotaa historiaa ja toteaa, että perinteisesti Suomessa on puhuttu, kuinka poliisi on siellä, missä ihmisetkin ovat.

– Jos ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa, poliisinkin on syytä olla siellä. Minulla on vahva tunne, että aiemmin ihmiset tunsivat paikallisen poliisin hyvin ja sitä kautta ihmisten luottamus poliisiin on kasvanut. Se (historia) on omalla tavallaan tukenut tätä poliisin läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Poliisia on sielläkin helppo lähestyä.

Heikkinen viittaa myös esimerkiksi Etelä-Amerikkaan, jossa poliisi ei missään nimessäedes voisi omalla naamallaan olla sosiaalisessa mediassa, sillä siellä hän olisi heti hengenvaarassa. Suomessa kulttuuri on toinen.

Jos ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa, poliisinkin on syytä olla siellä.

poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

– Viime aikoina on nostettu kyläpoliisitoiminta esiin. Nettipoliisi on minusta nykyajan kyläpoliisi. Samanlaista ennaltaestävää, PR-, valistavaa- ja opastavaa työtä sekin on.

Jos moni muu organisaatio etsii esimerkiksi Facebookissa klikkauksia ja tykkäämisiä, poliisilla on toiset tavoitteet. Heikkisen mukaan nettipoliisi toteuttaa poliisin omia tavoitteita, joista yksi on rikosten ennaltaestäminen. Työ sopii myös järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Toisaalta nettipoliisin postaukset voivat kasvattaa liikenneturvallisuuttakin, jos kansalaisia opastetaan turvallisille tavoille.

– Nettipoliisin on kuitenkin muistettava, että esiintymisen sosiaalisessa mediassa pitää tukea poliisin toimintaa. Poliisi ei voi toimia miten sattuu, vaan on muistettava oikeudenmukaisuus ja asiallisuus.

"Helppo lähestyä"

Poliisi on seurannut tarkasti sometoimintansa vaikutuksia. Vastikään syksyllä koottiin yhteen kokemuksia.

Poliisin postauksista erityisen suosittuja ovat olleet Facebookissa tai Instagramissa jaetut valokuvat. Sometyyliin jakoja ja tykkäyksiä on sadellut eläimiä tai kalustoa esitteleville kuville.

– Some-esiintymisten vaikutuksesta poliisin tavoitteiden osalta voidaan olla monta mieltä. Minusta on hyvä, että poliisi on somessa helposti lähestyttävissä ja voi osallistua tai puuttua keskusteluihin. Toisaalta, somessaolon avulla on selvitelty monia rikoksia. Niitä on pystytty myös estämään. Se on merkittävää.

Jos poliisi on etukäteen saanut vihjettä, että yleisötilaisuudessa on luvassa hässäköintiä, poliisi voi seurata aiheesta tehtyjä päivityksiä vaikkapa Facebookissa. Nettipoliisi voi ottaa osaa myös keskusteluun ja rauhoitella tunnelmaa.

Nettipoliisi on ollut mukana rikosten selvittelyssä esimerkiksi siten, että hän on tehnyt Facebookissa rötökseen liittyvän päivityksen ja saanut sitten päivitykseensä vastauksia, jotka ovat auttaneet rikosvyyhdin ratkaisemisessa.

– Nettipoliisilla on monta roolia poliisin tehtäväkentässä, summaa Heikkinen.

Johdolle opastusta

Poliisin on tarkoitus tänä vuonna terävöittää nettipoliisitoiminnan johtamista. Johtoportaalle on suunnitteilla sosiaalisen median koulutusta. Toki osaajia jo on, poliisiylijohtaja Mikko Paatero on aktiivinen twiittaaja.

– Poliisissa on huomattu, kuinka tehokas väline sosiaalinen media on, joten siihen on syytä panostaa, toteaa Heikkinen.

Poliisiammattikorkeakoulussa nyt opiskeleva ikäpolvi elää ja hengittää somessa, joten ainakaan heille somen alkeita ei tarvitse opettaa.

Lue seuraavaksi