1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kokkolalaiset torppaavat influenssaa entistä hanakammin

Kokkolalaiset ovat ottaneet kausi-influenssarokotteita viime vuotta innokkaammin. Liikkeellä ovat olleet tutusti erityisesti 65 vuotta täyttäneet, mutta aiempaa aktiivisempia ovat olleet esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien läheiset. Pikkulasten rokottamista jarruttaa edelleen narkolepsiakohu.

terveys
Kuvassa miestä pistetään olkapäähän
Raila Paavola / Yle

Kokkolassa terveyskeskuksen influenssarokotteen (siirryt toiseen palveluun) on ottanut tähän mennessä noin 4400 henkilöä. Viime vuoteen verrattuna rokotettuja on 500 enemmän. Kaupungin hyvinvointikoordinaattori Riitta Kujala arvioi, että kasvun taustalla on muun muassa entistä onnistuneempi tiedottaminen.

– Asiasta on nyt tiedotettu enemmän ja aihe on ollut paremmin esillä myös mediassa.

Alle 3-vuotiaat ovat saaneet rokotetta todella vähän.

Riitta Kujala, hyvinvointikoordinaattori

Aiempaa innokkaammin liikkeellä ovat olleet esimerkiksi työikäiset sekä riskiryhmiin kuuluvien läheiset. Esimerkiksi pikkulapsia on rokotettu vähän.

– Alle 3-vuotiaat ovat saaneet rokotetta todella vähän. Luulen, että tässä näkyy edelleen Pandemrix-rokotteen vaikutukset – silloinhan lapsia sairastui narkolepsiaan. Tämän vuoksi kausi-influenssarokotettakin jätetään ottamatta, vaikka se on ihan erityyppinen ja pitkään käytetty rokote, Kujala sanoo.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa, ja se kestää 2–3 kuukautta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotukset olisi hyvä antaa ennen epidemian alkua, mielellään marras-joulukuussa.

Lue seuraavaksi