Venäjän varustautuminen sysäsi aseteollisuuden hurjaan kasvuun

Venäjän varustautuminen näkyy maan aseteollisuuden voimakkaana kasvuna, kertoo Tukholman rauhantutkimuslaitos Sipri. Uudistettuja aseita alkaa myös hiljalleen näkyä esimerkiksi Itämeren alueella.

Ulkomaat
Topol-M mannertenvälinen ballistinen ohjus.
Venäjän voitonpäivän paraatissa Moskovassa nähtiin Topol-M mannertenvälinen ballistinen ohjus, joka on otettu käyttöön 1997.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäläisten asevalmistajien kasvutahti on ollut todella kova. Ranskaa lukuun ottamatta läntiset suuryritykset polkevat enimmäkseen paikoillaan.

Vuonna 2012 kasvua oli edellisvuodesta 35 prosenttia ja viime vuonna suurimpien asevalmistajien kasvutahti oli noin 20 prosenttia, Tukholman rauhantutkimuslaitoksen Siprin tietojen mukaan. Nopeimmin on kasvanut useista ohjusvalmistajista muodostettu yhteisyritys KTRV, jonka kasvutahti oli 118 prosenttia.

Suurimpien venäläisasevalmistajien yhteen laskettu myynti oli viime vuonna arviolta 30 miljardia euroa.

Venäjä ostaa omia aseitaan

Venäjä on merkittävä aseiden viejä, mutta suurin osa kasvusta selittyy nyt Venäjän omalla aseistautumisella, kertoo aseiden valmistuksen ja asekaupan asiantuntija Siemon Wezeman Sipristä.

– He hankkivat kaikkea ydinkäyttöisistä sukellusveneistä ja ydinohjuksista kivääreihin. Ilmavoimia vahvistetaan ja myös laivasto on saanut ison siivun, Wezeman sanoo.

Siprin mukaan puolustusmenoissa Venäjä on Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen kolmannella sijalla, mutta erityisesti verrattuna Yhdysvaltoihin Venäjä on edelleen pieni tekijä. Uutta kalustoa on alkanut ilmestyä esimerkiksi Itämeren alueelle.

– Osa lentokoneista on jo vuosikymmeniä käytössä olleita, mutta näemme myös päivitettyä kalustoa. Tämä koskee myös laivastoa, uusia laivoja on otettu käyttöön, Siemon Wezeman kertoo.

Hänen mielestään Venäjän varustautumisessa ei näy valmistautumista minkään yksittäisen suunnitelman toteuttamiseen. Venäjän asevoimien suhteellisen heikko suorituskyky vuoden 2008 Georgian sodassa on ollut yksi varustelua kiihdyttävä tekijä.

– Venäjällä on hyvin laaja asevoimien uudistamisohjelma, ja olemme vasta nähneet alun tästä. Venäjä haluaa rakentaa ilmavoimansa, laivastonsa ja maavoimansa uudestaan, Wezeman sanoo.

"Talouden kestokyky koetuksella"

Wezemanin mukaan Venäjän talouden kestokyky on kuitenkin suuri kysymysmerkki. On olemassa esimerkkejä aiemmista suurista suunnitelmista, jotka ovat kaatuneet rahapulaan. Tällä hetkellä raakaöljyn alhainen hinta kurittaa Venäjän taloutta pahasti. Samaan aikaan useissa Euroopan maissa keskustellaan puolustusmäärärahojen nostamisesta nimenomaan Venäjän takia.

– Tilanne Venäjän osalta on vähän auki, mutta monissa Euroopan maissa halutaan kyllä pelata varman päälle, Siemon Wezeman sanoo.

Suomesta Siprin sadan suurimman asevalmistajan listalla on yksi yritys, Patria, joka vuonna 2013 oli sijalla 73, nousua edellisvuoteen verrattuna kymmenen pykälää. Siprin mukaan Patrian aseidenmyynti oli viime vuonna miljardi dollaria, eli noin 800 miljoonaa euroa.