Kadonnut varhainen Disney-filmi löytyi Norjasta – video

Norjan kansalliskirjaston kokoelmista on löytynyt kadonneeksi luultu 1920-luvulta peräisin oleva Disney-animaatio. Filmillä esiintyy Mikki Hiirtä edeltänyt Disneyn animaatiohahmo nimeltä Oswald the Lucky Rabbit.

elokuvat
Norjasta löytynyttä varhaista Disney-animaatiota restauroidaan.
Norjan kansalliskirjaston kokoelmista on löytynyt kadonneeksi luultu 1920-luvulta peräisin oleva Disney-animaatio. Filmillä esiintyy Mikki Hiirtä edeltänyt Disneyn hahmo nimeltä Oswald the Lucky Rabbit.

Norjan kansalliskirjastosta on löytynyt 1920-luvulta peräisin oleva Disney-animaatio, jonka oli aiemmin luultu kadonneen. Filmi löytyi jo vuonna 2008, kun kirjaston nitraattifilmikokoelmaa Mo i Ranassa käytiin läpi, mutta se tunnistettiin kadonneeksi animaatioksi vasta aiemmin tänä vuonna.

Empty socks -nimisessä animaatiossa seikkailee Disneyn Mikki Hiirtä edeltänyt animaatiosankari Oswald the Lucky Rabbit eli Oswald-jänis. Walt Disney ja tämän pääanimaattori Ub Iwerks loivat hahmon vuonna 1927 ja se esiintyi 26:ssa Disneyn tuottamassa animaatioelokuvassa ennen kuin Mikki Hiiri syntyi seuraavana vuonna.

Filmi tunnistettiin, kun yhdysvaltalainen animaatiohistorioitsija David Gerstein otti yhteyttä kirjastoon kuultuaan, että sen kokoelmissa saattaisi olla kadonnut Disney-elokuva. Kirjaston työntekijät kävivät läpi kokoelmiaan ja löysivät filmikelat, joissa ei selvästi lukenut niiden sisältöä.

Työntekijät lähettivät kuvauksen löytyneestä filmistä Gersteinille, joka tunnisti sen Empty socks -animaatioksi. Filmissä Oswald pukeutuu joulupukiksi ja viettää joulua orpolasten kanssa.

Elokuvan ensi-ilta oli 12. joulukuuta vuonna 1927 ja se oli Disneyn ensimmäinen jouluanimaatio. Disney käytti juonta uudelleen vuonna 1931 Mikki Hiiri -animaatiossa.

Vuotta myöhemmin filmi olisi ollut ehkä mennyttä

Filmi kuului norjalaiselle yksityishenkilölle ennen kuin se siirtyi kansalliskirjaston kokoelmiin.

Kansalliskirjasto restauroi filmin ja lähetti digitaaliset kopiot siitä Disney-yhtiölle. Alkuperäiset filmikelat jäävät kansalliskirjaston arkistoon. Filmikeloja säilytetään erityisvarastossa, jonka lämpötilaa ja kosteutta säädellään. Nitraattifilmit ovat niin helposti syttyviä, ettei niitä voi säilyttää tavallisessa arkistossa.

Nitraattifilmi myös säilyy vain tietyn ajan. Kirjaston mukaan, jos filmi olisi löytynyt vuotta myöhemmin, se olisi jo saattanut tuhoutua.

Tähän saakka ainoa tunnettu kopio filmistä oli 25 sekunnin pituinen pätkä New Yorkin Modernin taiteen museossa. Kansalliskirjaston filmi on viisi ja puoli minuuttia pitkä, mutta siitäkin puuttuu keskeltä noin minuutin pituinen osuus.

Kansalliskirjaston työntekijät eivät osaa sanoa, mitä kadonneelle osuudelle on tapahtunut, mutta toivovat löytävänsä sen vielä. Museon kokoelmissa on lukuisia nitraattifilmejä, joiden sisältöä ei ole vielä tunnistettu. Kansalliskirjasto on pyytänyt yleisön apua joidenkin elokuvien tunnistamiseen.

Empty socks esitetään yleisölle kansalliskirjastossa Oslossa keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset