1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö: Väkivalta seksuaalivähemmistöjä vastaan Venäjällä lisääntynyt

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan seksuaalivähemmistöjen tilanne Venäjällä on tuntuvasti huonontunut sen jälkeen, kun maassa hyväksyttiin viime vuoden kesällä niin kutsuttu homopropagandalaki. Järjestön syyttää viranomaisia seksuaalivähemmistöjen kohtelusta ”toisen luokan kansalaisina”.

Seksuaalivähemmistöjen mielenosoitus 19. tammikuuta Moskovassa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan tehdyt rikokset ovat lisääntyneet Venäjällä huomattavasti. Järjestö on julkaissut asiasta raportin, joka perustuu seksuaalivähemmistön edustajien ja LGBT-aktivistien haastatteluihin 16 venäläiskaupungissa.

– Väkivalta ei ole vain lisääntynyt vaan myös sen luonne on muuttunut. Se on järjestäytyneempää ja raaempaa kuin aiemmin, raportin laatinut Tanja Cooper Human Rights Watchista kertoo ja viittaa sosiaalisessa mediassa toimiviin viharyhmiin.

Virallisia tilastoja seksuaalivähemmistöihin kohdistuneiden rikosten kasvusta ei ole. Human Rights Watch syyttää tilastojen puutteesta viranomaisten välinpitämättömyyttä seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

– Poliisi ja oikeuslaitos sivuttavat tarkoituksenmukaisesti seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan väkivallan vakavuuden. Käytännössä homofobiaan pohjautuvaa väkivaltaa ei tutkita. Siinä tapauksessa, jos väkivallan teko tutkitaan, niin sitä ei määritellä viharikokseksi, Cooper kertoo.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan käytäntö johtaa siihen, että viranomaiset voivat ummistaa silmänsä tilanteen vakavuudelta. Samalla rikosten tekijät välttävät kovat rangaistukset.

Seksuaalivähemmistöt eivät kuulu venäläiseen kulttuuriin

Asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan Venäjällä ovat koventuneet viime aikoina tuntuvasti. Kulminaationa voidaan pitää vuoden 2013 heinäkuussa voimaan tullutta lakia, joka kieltää niin kutsutun homopropagandan levittämisen alaikäisten keskuudessa.

Valtakunnallista lakia pohjusti monet vastaavanlaiset lakiprojektit Venäjän alueilla. Samaan aikaan alkoi seksuaalivähemmistöjen voimakas kritisoiminen maan tiedotusvälineissä.

– Seksuaalivähemmistöjen oikeudet on alettu nähdä poliittisessa retoriikassa läntisenä tuontitavarana, asiana, joka ei ole osa perinteisestä venäläistä kulttuuria, Tanja Cooper Human Rights Watchista sanoo.

Cooperin mukaan Venäjällä seksuaalivähemmistöt nähdään nykyään enenemissä määrin toisen luokan kansalaisina, joiden solvaaminen tai väkivaltainen kohtelu on laajasti hyväksyttyä.

Human Rights Watch kehottaa venäläisviranomaisia julkisesti tuomitsemaan seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vihan ja aloittamaan homofobiaan perustuvien rikosten järjestelmällisen tutkimisen. Lisäksi järjestö suosittaa niin kutsutun homopropagandalain kumoamista.