1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuokra-asuntojen vesimaksuista on noussut kiista Espoossa

Espoon Asunnot on alkanut laskuttaa vedestä asunnon koon perusteella, vaikka vanhoihin vuokrasopimuksiin on kirjattu vesimaksun perustuvan kulutukseen. Osa vuokralaisista on ollut muutoksesta hyvin tuohduksissaan, sillä se koetaan piilovuokrankorotukseksi.

Raili Korhonen on aina käyttänyt vettä säästeliäästi Kuva: Yle/Juha Kivioja

Kaupungin vuokra-asuntojen vesimaksuista on noussut kiista Espoossa. Vedestä on alettu laskuttaa asunnon koon perusteella kulutuksen sijaan. Muutos nostaa etenkin yksin eläjien, kuten eläkeläisten vesimaksuja.

– Ne taloudet, joissa asuu monta ihmistä samassa, voittavat ja me yksinään asuvat hävitään. Me tavallaan joudumme maksamaan heidän laskuja, sanoo yksin Espoossa asuva Raili Korhonen.

Korhonen on käyttänyt vettä aina säästeliäästi ja saanut vesilaskustaan vuosittain kulutukseen perustuvan noin 130 euron hyvityksen. Jatkossa hänen vesilaskunsa tuplaantuu, kun hän joutuu maksamaan vedestä 50 senttiä neliöltä 50 neliön asunnossa.

Korhonen ei ole ainut joka kokee, että kysymys on piilovuokrankorotuksesta. Asiasta on tulvinut syksyn aikana lukuisia yhteydenottoja vuokralaisten etujärjestöön.

– Jos firma on muuten ilmoittanut, että vuokria ei nosteta ja sitten kuitenkin kerää tällä tavalla asukkailta kulutusta isompia summia, niin kyllähän se helposti näyttäytyy asukkaille piilovuokrana, sanoo järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski vuokra-asujien etujärjestö Vuokralaisista.

Mittarimaksut poistuvat

Espoon Asunnot perustelee maksujen muutosta sillä, että asuntokohtaisten vesimittareiden uusiminen ja ylläpito olisi tulevaisuudessa ollut liian iso investointi. Johto kiistää jyrkästi, että kysymyksessä olisi piilovuokrannosto.

– Päinvastoin pitkällä tähtäimellä pystymme paremmin pitämään vuokrat alhaisena välttämällä turhia kustannuksia. Tavallaan vesi peritään edelleenkin todellisen vedenkäytön mukaan, mutta tarkastelu tapahtuu jatkossa talotasolla eikä yksittäisen huoneiston osalta, sanoo toimitusjohtaja Seppo Kallio Espoon Asunnoista.

Kallio myöntää, että joidenkin asukkaiden kohdalla vesimaksu tulee valitettavasti nousemaan, mutta vakuuttaa, että pitkällä tähtäimellä summa tasoittuu.

– Jatkossa vuokrista ei esimerkiksi tarvitse periä summia, jotka kuluisivat vesimittareiden lukemiseen ja ylläpitoon, sanoo Kallio.

Vaikutusta veden kulutukseen?

Kaikkia asukkaita selitys ei tunnu kuitenkaan lämmittävän.

– Nykyään kaikki asiat kilpailutetaan niin hyvin, että enpä usko mittareiden aiheuttavan niin suuria summia, mitä meille on kerrottu. Esimerkiksi meidän talossa täysin toimivat mittarit jäävät nyt käyttämättä, sanoo Korhonen.

Asia herättää kummastusta myös etujärjestössä.

– 2011 alkaen lainsäädäntö on sanonut, että taloissa ja varsinkin uusissa taloissa kuuluu olla vesimittari, jolla pyritään hillitsemään turhaa veden kulutusta. Näin myös asukkailla on itsellään ollut mahdollisuus omalla kulutuksellaan vaikuttaa vesilaskun suuruuteen. Nyt jos säädöstä noudatetaan niin, että mittarit ovat olemassa, mutta niitä ei lueta, niin kyllä se erikoiselta tuntuu, sanoo Lohikoski.

Korhonen epäilee uuden laskutusmuodon lisäävän vedellä lotraamista.

– Ihmiset eivät välttämättä varmaan enää säästä sitä vettä, että jossakin se sitten tulee kuitenkin kostautumaan.  

Espoon Asuntojen asunnoissa asuu lähes 30 000 ihmistä.