Hilkan uudessa puhelimessa on yhä näppäimet

Uuden matkapuhelimen valinta saattaa olla haasteellista usealle ikäihmiselle. Valtaosa senioreista valitsee vielä näppäinpuhelimen.

Kotimaa
Hilkka Jouttijärvi kaupassa ostamassa kännykkää.
Jan Hynnä / Yle

Hilkka Jouttijärven 15 vuotta vanha matkapuhelin alkaa olla tiensä päässä. Uuden hankkiminen on edessä, mutta se ei aina ole helppoa, kun matkapuhelimet kehittyvät sellaista vauhtia, että kyydissä ei tahdo pysyä.

Myymälässä Hilkalle tarjotaan alkukysymysten jälkeen kahta vaihtoehtoa. Samanhintaisissa malleissa toisessa on kosketusnäyttö ja toisessa perinteiset näppäimet. Hilkan mielipide on alusta asti vahva.

– Näppäinpuhelin tuntuu käsiini helpommalta, Hilkka Joutjärvi kertoo empimättä.

– Kosketusnäytössä kirjaimet vaikuttivat niin pieniltä, että sormet eivät tahdo osua niihin, Hilkka perustelee.

Älypuhelimista kiinnostuneitakin seniorikansalaisia silti löytyy. Näin vakuuttaa ainakin Tampereen Elisan myymäläpäällikkö Joel Niemi.

– He ovat kuulleet niistä lapsiltaan tai lastenlapsiltaan ja he tulevat sitten niitä mielenkiinnosta katsomaan.

Tärkeintä ostotapahtumassa on yhteinen kieli

Myymäläpäällikkö kavahtaa ajatusta, että asiakkaalle myytäisiin sellaista tuotetta, joka on hänelle liian monimutkainen tai siinä on liikaa toimintoja.

– Tilanne selkiytyy aika pian siinä kauppatapahtuman aikana, onko ihminen teknisesti orientoitunut vai ei, sekä millainen käyttötarve puhelimella on, Niemi sanoo.

Sitä, kuinka pitkään näppäimellisiä puhelimia vielä on kuluttajille tarjolla, on ammattilaisenkin vaikea ennustaa. Joel Niemi uskoo niitä riitävän vielä vuosiksi eteenpäin.

Hilkka Jouttijärven valitsema näppäinpuhelin on kuitenkin astetta edellistä kehittyneempi.

– Uudella mallilla siihen saa myös multimediaviestejä, joita en ole entisellä saanut esiin, Hilkka iloitsee.