1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja: Suurlähettiläiden kutsuminen keskusteluun on normaali prosessi ilmatila-asioissa

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs on kutsuttu keskustelemaan Ruotsin ulkoministeriöön perjantaisen vaaratilanteen vuoksi. Myös Tanska aikoo keskustella asiasta Venäjän suurlähettilään kanssa.

Kotimaan uutiset
Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Yle

Viime perjantaina lentoyhtiö SAS:n matkustajakone oli ilmeisesti törmäyskurssilla venäläisen sotilaskoneen kanssa lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta.

Venäjän Tanskan- ja Ruotsin-suurlähettiläät kutsutaan keskustelemaan asiasta ulkoministeriöihin Kööpenhaminassa ja Tukholmassa.

– Varmaan ruotsalaiset odottavat selvityksiä ja vastauksia siitä, mitä on tapahtunut, ulkominiseri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi maanantaina Brysselissä.

Tuomiojan mukaan kyseessä on normaali prosessi ilmatilaa koskevissa tai ilmailuturvallisuuteen liittyvissä tapauksissa. Asianosaiset valtiot ovat keskenään yhteydessä ja yrittävät selvittää, mitä on tapahtunut.

– Ennen kaikkea tässä on totta kai kysymys siitä, että tällaisia tapauksia ei haluta ylipäätään. Pitäisi olla kirkkaana mielessä, että kaikkia voimassa olevia ilmailusääntöjä kaikki kunnioittavat ja noudattavat samalla tavalla.

Tuomiojan mukaan asiasta ei kuitenkaan keskusteltu maanantaisessa EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksessa Brysselissä.

– Tämä on nyt tietysti ensin Tanskan ja Ruotsin katsottava mitä siellä on sitten tapahtunut, ja miten he toimivat. Ei meillä ole tällaista tietoa tästä näin, Tuomioja sanoi Yle Uutisille.

Sen sijaan tietoa on siitä, että kaikenlainen sotilasilmailu on lisääntynyt Itämeren piirissä, ei vain Venäjän vaan myös Natonkin toimesta.

Tuomiojan mukaan esimerkiksi transponderia eli signaalilähetintä ei vaadita sotilaskoneilta kaikkialla.

– Mutta silloin kun ollaan tekemisissä tällaisen siviili-ilmailun käyttämän korridorien (käytävien) kanssa, niin silloin sitä edellytetään. Ja nyt en osaa sanoa, ei meillä ole vielä vahvistettua tietoa näistä yksityiskohdista, mitä on tapahtunut.

Lue seuraavaksi