1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

A cappella ammattina jo 10 vuotta – Forkin hullu idea toimii edelleen

Pelkästään ihmisäänellä tuotettava a cappella -musiikki on tällä hetkellä suosiossa. Esimerkiksi suomalaisnelikko Fork esiintyy loppuunmyydyille katsomoille. Yhtye on tehnyt uraa musiikin parissa jo kymmenen vuotta.

Kuva: Yle

Helsingin Aleksanterinteatterin lavalla oli lauantaina jo aamusta lähtien kiivas tahti. Fork-yhtyeellä on päivän aikana kaksi keikkaa ja ennen sitä on saatava äänet auki ja tekniikka kuntoon.

Nelihenkinen ryhmä on juhlakiertueella, sillä keikkoja on tehty ammattimaisesti jo kymmennen vuotta.

Idea lauluryhmän perustamisesta tuli jo paljon aiemmin, 18 vuotta sitten.

– Se lähti sellaisesta hullusta ideasta sekä rakkaudesta musiikkiin ja siihen tekemiseen. Yritetään pitää hauskaa ja luoda sen kautta jotain, mitä muutkin pitävät iloisena asiana. Totta kai me harjoitellaan paljon ja toivottavasti ollaan menty vähän eteenpäin, että kuulostetaan paremmalta kuin silloin, sanoo laulaja Mia Hafrén.

Vaikka ryhmän jäsenistä kenelläkään ei ole varsinaista musiikillista koulutusta, kymmenen vuotta sitten muut työt jäivät ja Forkista tuli ammatti.

– Hei jätetään muut työt ja ruvetaan pop - a cappella -laulajiksi. Onhan se ihan hullua, Hafrén nauraa.

Kahden miehen ja kahden naisen kokoonpanosta alkuperäisiä jäseniä on edelleen kolme; Mia Hafrénin lisäksi Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Anna Asunta on ollut mukana viisi vuotta.

Huonot läpät purevat

Fork esittää tunnettuja popkappaleita aina 70-luvulta tähän päivään. Ensimmäisiä heidän versioimiaan kappaleita olivat esimerkiksi Van Halenin Jump ja George Michaelin I want your sex.

Versioita voi syntyä melkein mistä vaan kappaleesta.

– Kokeiltiin tehdä Beatles-kappale Eleanor Rigbyä, mutta me ruvettiin aina nauramaan niin paljon. Me jopa esitettiin sitä muutaman kerran, mutta silloinkin se jäi puoleen väliin. Pokka ei vaan pitänyt jostain ihmeen syystä, Mia Hafrén kertoo.

Forkin esitykset ovat tunnettuja erityisesti huumoristaan. Välispiikit ovat kuin stand up -showsta.

Forkissa laulavat Anna Asunta (vas.), Jonte Ramsten ja Mia Hafrén. Ryhmään kuuluu myös Kasper Ramström. Kuva: Yle

Yhtyeen Anna Asunnan mukaan kuivakka huumori on toiminut myös ulkomailla.

– Suomalaisesta huumorista puhutaan siten, että meitä ei ymmärretä. Kyllä huumori on universaali asia. Nämä meidän huonot läpät menevät perille niin Saksassa, Malesiassa, USA:ssa kuin Ranskassa.

Entinen lämppäri menestyy USA:ssa

Suomessa on Forkin lisäksi muitakin a cappella -ryhmiä kuten Club For Five ja Rajaton. Anna Asunta vakuuttaa, ettei ryhmien välillä ole kilpailua.

– Onhan täällä tilaa kaikille. Ja me ollaan aika erilaisia kuin muut.

A cappella -musiikki on tällä hetkellä nosteessa. Forkin esitykset ovat loppuunmyytyjä pitkälle ensi vuoteen. Kevään aikana keikkoja on myös Saksassa ja Ranskassa.

Yhdysvalloissa albumilistojen kärjessä on puolestaan Pentatonix-ryhmä.

– Jossain on mennyt väärin, koska he olivat meidän lämppäreinä pari vuotta sitten. Miten tässä kävi näin, Mia Hafrén nauraa.

Ihmisääni koskettaa

Forkin naisten mielestä a cappella -musiikin suosiota Suomessa selittää muun muassa se, että tämä on kuorojen luvattu maa. Musiikkityyliä osataan myös arvostaa eri tavalla kuin ennen.

– Se on ollut sellainen eliittiasia ja hienostunutta taidetta. Mutta ehkä tässä on huomattu, että se ei olekaan niin, pohtii Hafrén.

Vaikka Forkin esityksissä musiikki yhdistyy näyttäviin visuaalisiin tehosteisiin, pääosassa on kuitenkin ääni.

– Ihmisäänessähän on jotain koskettavaa. Se menee syvemmälle ja kaikista varustuksista läpi, sanoo Anna Asunta. 

– Jos me nyt rehellisiä ollaan, niin kyllä me mielellään oltaisiin bändi, jossa olisi soittimia ja jos me osattaisiin soittaa. Mutta meillä on vain tämä lauluääni, niin sillä on pakko vetää, Hafrén nauraa.