1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkijat selvittivät, miksi Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiariskiä

Suomalaistutkimusta johti professori Outi Vaarala. Tutkimuksessa todettiin, että Pandemrix-rokotteen viruskomponentti on yhteydessä narkolepsiaan.

terveys
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Suomalaistutkijat ovat Helsingin yliopiston mukaan selvittäneet todennäköisen syyn siihen, miksi Pandemrix-rokote aikoinaan lisäsi riskiä sairastua narkolepsiaan.

Helsingin yliopisto kertoo asiasta tiedotteessaan. Tutkimusta on johtanut professori Outi Vaarala, ja sen tulokset on julkaistu maanantaina tieteellisessä Plos One -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin yliopiston mukaan Pandemrix-rokotteen viruskomponentti on yhteydessä narkolepsiariskiin.

– Rokoteviruksessa itsessään on viruskomponentteja. Sen kuuluukin sisältää virusproteiineja. Siinä ei sinänsä ole poikkeavaa, Vaarala sanoo Yle Uutisille.

– Mikä on merkittävämpi asia, on se, että kun pandemiarokotteita sikainfluenssaa vastaan oli kahdenlaisia – toinen oli Arepanrix, joka oli käytössä Kanadassa, ja toinen oli eurooppalainen Pandemrix ja aiheutti narkolepsiaa –, ne eroavat sillä tavalla, että Pandemrixissa on yksi virusproteiini erilaisessa muodossa ja sitä on enemmän.

Hänen mukaansa ero johtuu rokotteiden valmistusprosesseista. Kanadassa käytössä ollut Arepanrix ei aiheuttanut samassa määrin narkolepsiaa kuin Pandemrix, Vaarala toteaa.

– Juuri tästä syystä löydös on niin kiinnostava. Me ensimmäisenä maailmassa raportoimme, että nämä rokotteet todella eroavat viruskomponentin suhteen eivätkä ne ole samanlaisia.

Vaarala kertoo, että Pandemrix poistettiin elokuussa 2010 käytöstä, kun ilmeni, että se saattaa aiheuttaa narkolepsiaa.

Hän sanoo tuoreen tutkimuksen seurauksen olevan, että seuraavaksi ryhdytään jäljittämään rokotteessa olleen virusproteiinin samankaltaisuutta aivojen hermorakenteiden kanssa.

– Tavallaan tämä on ensimmäinen tietynlainen läpimurto asiassa. Voidaan identifioida, että Pandemrix-rokotteessa on jotain erilaista kuin muissa rokotteissa, koska vain Pandemrix aiheutti narkolepsiaa.

Lue seuraavaksi