Hyppää sisältöön

Röyhkeä asuu Pariisissa ilmaiseksi, keskituloinen voi jäädä nuolemaan näppejään

Pariisissa on erikoinen ongelma: Kaupungissa on valtava asuntopula, mutta samalla jopa satatuhatta tyhjää huoneistoa. Yhtenä syynä on jäykkä lainsäädäntö, jonka vuoksi esimerkiksi vuokrat maksamatta jättäneestä asukkaasta on vaikeaa päästä eroon. Moni asunnon omistaja pitääkin asuntonsa mieluummin tyhjillään tai vuokraa sen turisteille.

Ranskalaisnainen katselee ilmoituksia Pariisin vuokra-asunnoista. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Ranskassa voi olla lähes mahdotonta järjestää vuokralaiselle häätö. Näin siinäkin tapauksessa, että vuokria ei näy eikä kuulu ja asunto päätyy remonttikuntoon.

Tämän sai kokea pariisilainen Benjamin Favede, joka vuokrasi pienen kaksionsa luotettavaksi arvioimalleen keski-ikäiselle naiselle. Arvio meni valitettavasti mönkään, sillä nainen lopetti vuokrien maksamisen jo muutaman kuukauden jälkeen. Asuntoaan Favede ei kuitenkaan saanut takaisin.  

– Oikeusprosessi oli hidas ja vuokralainen sai lopulta asua asunnossani ilmaiseksi neljä vuotta. En saanut vuokrarahoja myöhemminkään, naisella oli hyvä asianajaja, Benjamin Favede sanoo.

Kaiken päälle Favede joutui vielä maksamaan ei-toivotun vuokralaisensa hotelliyöpymiset asunnon vaatiman remontin ajaksi. 

– Asukas oli saanut paikat niin huonoon kuntoon, että jouduin teettämään asunnossa kahden vuoden jälkeen remontin. Nainen asui tuon ajan hotellissa ja palasi sen jälkeen takaisin asuntoon.

Lopulta häätö kuitenkin onnistui. Asunnossa Favedea odotti kuitenkin kurja yllätys: vuokralainen oli sotkenut paikat jälleen katastrofikuntoon.

– Vuokralainen kustansi minulle siis kaikkiaan kaksi remonttia, neljän vuoden maksamattomat vuokrat ja viikon hotelliyöt. En olisi halunnut vuokrata asuntoani uudestaan, mutta taloudellisista syistä se oli välttämätöntä, Favede sanoo.                                                  

Pariisin kaupunki tarjoaa keppiä ja porkkanaa

Tarina ei ole mitenkään poikkeuksellinen, vaan laki suojelee Ranskassa vuokralaista joskus hölmöyksiin saakka. Lopputuloksena on, että osa vuokranantajista vaatii asunnostaan jättimäisiä takuusummia ja todistuksen tyypillisesti kolme kertaa vuokran suuruisista palkkatuloista.

Jo keskituloiselle nämä vaatimukset ovat usein mahdottomia, varsinkin pääkaupungissa Pariisissa. Kaupungissa näkyykin kummallisia lieveilmiöitä, kuten väärennettyjä palkkakuitteja kauppaavia nettisivustoja tai vuokrailmoituksia kuuden neliön ”tilaihmeistä”.

Samaan aikaan yhä useampi omistaja vuokraa asuntoaan mieluummin turisteille, lyhytkestoisesti ja kovaan hintaan. Siihen kun sisältyy vähemmän riskejä. Tarpeeksi varakkaat asunnonomistajat pitävät kämppänsä suosiolla tyhjillään.  

Pariisin asuntovastaavan mukaan tilanne on kestämätön, etenkin pieni- ja keskituloisten kaupunkilaisten kannalta.

– Pariisissa on jopa satatuhatta tyhjää asuntoa. Se on skandaali, sillä samaan aikaan monilla pariisilaisilla on vaikeuksia löytää minkäänlaista kattoa päänsä päälle, asuntovastaava Ian Brossat sanoo.

Asuntoaan tyhjillään pitäviltä peritään Pariisissa jo nyt erillistä veroa. Ensi vuoden alusta kaupunki alkaa verottaa myös tyhjien toimistorakennusten omistajia.

Verokepin lisäksi omistajille aiotaan tarjota porkkanaa. Kaupunki kaavailee vuokra-asunnoille näet eräänlaista kuntotakuuta.

– Kaupunki voisi esimerkiksi taata, että vuokranantaja saa asunnon takaisin samassa kunnossa kuin missä laittoi sen vuokralle. Jos näin ei ole, kaupunki voisi korvata asunnon remonttikulut, Brossat kuvailee.

Takuun saaminen edellyttäisi, että omistaja tyytyy kohtuulliseksi arvioituun vuokratuloon.

.
.