1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Järjestö: Toimittajia siepataan entistä enemmän

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolissaan ääriryhmien entistä raaemmista otteista kuten mestauksista.

media
Teloittaja
EPA

Hyökkäykset toimittajia vastaan ovat entistä julmempia ja sieppaukset ovat yleistyneet, kertoo Toimittajat ilman rajoja (siirryt toiseen palveluun) -järjestön tuore raportti. Kaikkiaan 66 toimittajaa on surmattu vuoden aikana. Vuonna 2013 luku oli 71. Työtehtävissä olleita toimittajia siepattiin 119. Se on yli kolmannes enemmän verrattuna viime vuoteen.

Raportissa selitetään sieppauksien määrän kasvua Ukrainan, Libyan ja Lähi-idän konflikteilla. Siepatuista 90 oli paikallisia toimittajia. Suurin osa kaappauksista tehtiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Parhaillaan nelisenkymmentä toimittajaa on panttivankeina. Järjestö on huolissaan entistä raaemmista tapauksista:

– Toimittajia on murhattu harvoin näin julmasti propagandatarkoituksessa, raportissa viitataan kiihkoislamilaisten Syyriassa tekemiin mestauksiin.

Vaarallisin maa toimittajille oli tänä vuonna juuri Syyria: Siellä tapettiin 15 toimittajaa. Äärijärjestö Isis mestasi amerikkalaistoimittaja James Foleyn elokuussa ja Steven Sotloffin syyskuussa. Vaarallisimpien alueiden listalla toisena ovat palestiinalaisalueet, etenkin Gaza. Sitä seuraavat Ukraina, Irak ja Libya.

Toimittajia on eniten vangittuina Kiinassa, 33. Myös Eritreassa heitä on vankilassa liki 30 ja Iranissa 19, raportti kertoo.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi