Johtava hygieenikko: Superbakteeri tuskin ongelma kotimaisilla sikatiloilla

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas arvioi, että resistenttejä bakteereja ei löydy sikatiloilta juuri lainkaan, koska Suomessa kasvatukseen ei kuulu eläinten rutiininomainen lääkitseminen antibiooteilla.

Ylen Spotlight-ohjelma uutisoi sikojen pitkäksi venyneistä kuljetusmatkoista viime keväänä. Ohjelman tietojen mukaan useimpien matkojen arvioitiin kestäneen 19–32 tuntia, kun EU:n asettama aikaraja eläinkuljetukselle on 24 tuntia. Kuva: Yle

Pohjalaismaakuntien sikatilat ovat toistaiseksi selvinneet vähällä superbakteerihyökkäyksien suhteen.

– Keski-Euroopan lihatiloja vaivaavaa, antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria ei esiinny pohjalaistiloilla nykytietojen mukaan käytännössä ollenkaan, arvioi Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas.

Kankaan mukaan tilanne on säilynyt hyvänä koko Suomessa, koska antibiootteja ei täällä syötetä tuotantoeläimille rutiininomaisesti, vaan vain todelliseen tarpeeseen.

Kunnallisessa valvonnassa ruhoja tutkitaan Suomessa säännölliisesti kokonaisbakteerimäärän ja salmonellan osalta. MRSA-tilanteen seuranta ja siihen liittyvät tutkimukset puolestaan ovat Kankaan mukaan enimmälti Eviran vastuulla.

– Mikäli havaittu kokonaisbakteerimäärä lihan pinnalla on suuri esimerkiksi epähygieniasyistä, silloin aletaan selvittämään myös muita bakteereja, Seppo Kangas toteaa.

Ylen MOT-ohjelma kertoi alkuviikolla, että lähinnä sairaaloita aikaisemmin vaivanneet, antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat löytäneet tiensä eläintiloille myös Suomessa.