Meksiko kielsi sirkuseläimet koko maassa

Aikaisemmin kielto oli voimassa kuudessa osavaltiossa ja Meksikon pääkaupungissa, mutta nyt laki koskee kaikkia 32 osavaltiota. Sirkuksissa saavat esiintyä vain ihmiset ja eläinrobotit. Nyt kokeillaan korvaako robottinorsu oikean.

Ulkomaat
Meksikolaisia sirkushahmoja.
Meksikolaisia sirkushahmoja.Markku Saksa

Meksiko päätti kieltää kaikkien sirkuseläinten käytön koko maassa. Aikaisemmin kielto oli voimassa kuudessa osavaltiossa ja Meksikon pääkaupungissa, mutta nyt laki koskee kaikkia 32 osavaltiota. Sirkuksissa saavat esiintyä vain ihmiset ja eläinrobotit.

Guadalajarassa toimiva Magic Spacial Cyber Circus ennakoi sirkuseläinten kieltoa ja teetti hyvissä ajoin luonnollisen kokoisen robottinorsun Big Yogin, mutta katsojien mielestä 40 000 euroa maksanut Big Yogi ei vastaa oikeaa elefanttia. Se ei osaa muuta kuin potkia hetken palloa, jonka jälkeen se iskee silmää ja poistuu näyttämöltä.

Kiellon taustalla eläinten huono kohtelu

Sirkuslaki ei tullut yllätyksenä vaan pitkään on jo tiedetty, että jonakin päivänä täyskielto astuu voimaan. Lain läpimenoa edisti se, että liittovaltion ympäristötoimisto (PROFEPA) oli saattanut julkisuuteen tiedon siitä, että eläimiä vahingoitetaan tahallaan, jotta niistä tulisi sirkuselämään sopivampia.

Virasto selvitti viime elokuussa, kuinka maineikas meksikolaissirkus Barley kohteli eläimiään. Paljastui, että Invictus -nimiseltä mustakarhulta oli poistettu kirurgisesti alaleuka, jotta se ei voi purra hoitajiaan. Invictus on latinaa ja tarkoittaa ironisesti valloittamatonta.

Bengalin tiikerin raajoja oli vahingoitettu ja leijonalta ja apinoilta oli poistettu hampaita ja kynsiä, jotta niiden käsittely olisi sirkusväelle helpompaa. Kun eläinrääkkäys selvisi, viranomaiset ottivat Barley Circukselta pois toimiluvan ja antoivat sille 40 000 euron sakot.

Mielenosoituksia ja poliitikkojen lobbausta

Poliittista kampanjaa sirkuseläinten suojelemiseksi on käynyt erityisesti maanlaajuinen meksikolaisjärjestö AnimaNaturalis, joka on järjestänyt mielenosoituksia, lobannut politiikkoja ja järjestänyt tietokampanjoita siitä, kuinka eläimiä pidetään sirkuksissa elinikäisinä vankeina.

Villieläimiä kuljetetaan kuorma-autoilla 20–30 vuotta paikasta toiseen milloin kuumassa ja milloin taas kylmässä säässä.

Meksikossa on ollut tavallista, että kun sirkus tulee kaupunkiin, eläimiä viedään tuntikaudet häkeissä kuorma-auton lavalla pitkin kaupunkia samalla, kun kovaääniset pauhaavat mainoskuulutuksia.

AnimaNaturalisin mukaan sirkuksen henkilökunnan tehtävänä on saada eläinten käytös näyttämään siltä kuin tiikeri nauttisi tulisen renkaan läpi hyppäämisestä tai että elefantti olisi tyytyväinen seisoessaan pallon päällä ja karhut mielissään ajaessaan polkupyörällä.

AnimaNaturalisin kampanjan mukaan ennen kuin eläimet saadaan tekemään sirkustemppuja, niiden kouluttamisessa käytetään myös rangaistukseen perustuvia menetelmiä eikä vain palkitsemista.

Kaksisataa sirkusta vastusti eläinkieltoa

Poliittisista puolueista aktiivisia ovat olleet Meksikon vihreä puolue PVEM ja oikeistolainen kansallinen toimintapuolue PAN, mutta sekä senaatissa että kongressissa laki meni ylivoimaisella ääntenenemmistöllä läpi, kun muidenkin puolueiden edustajia yhtyi esitykseen.

Meksikossa toimii noin kaksisataa sirkusta, joiden väki vastusti ankarasti eläinkieltoa. He järjestivät julkisia marsseja ja vetosivat työllisyysnäkökohtiin ja siihen, että härkätaistelut ja kukkotappelutkin tietyn rajoituksin sallitaan, mutta mikään ei auttanut.

Laki saa lainvoiman puolen vuoden kuluttua siitä, kun presidentti Enrique Peña Nieto on sen allekirjoittanut.

Meksikon sirkuslaiset ovat käyneet pitkään taistelua saadakseen pitää eläimet sirkuksissa. He sanovat, että ilman eläimiä kukaan ei tule katsomaan akrobaatteja ja tulennielijöitä. Ihmiset haluavat tiikereitä, leijonia ja norsuja sekä kirahveja.

Sirkuslaiset sanovat, että monet sirkuseläinsukupolvet ovat syntyneet sirkuksissa ja niitä vaihdellaan sirkuksesta toiseen, joten ne ovat tottuneet sirkuselämään.

Yleisö eläinkiellon puolella

Kun ihmisten mielipiteitä tutkittiin viime toukokuussa, saatiin tulokseksi, että 50 prosenttia kannatti sirkuseläinten kieltoa ja 28 prosenttia vastusti sitä.

Lähes 70 prosenttia sanoi jatkavansa sirkuksessa käyntiä ilman eläimiäkin. Meksikolaisen sirkusväen väite, että ihmiset eivät tule sirkukseen ilman villieläimiä, ei pidä paikkaansa ainakaan maailmankuulun kanadalaisen Cirque du Soleil’ in suhteen.

Quebeckin ylpeys, joka perustaa näytäntönsä pelkästään ihmisesiintyjiin, vietti viime kesäkuussa 30-vuotisjuhliaan. Sillä on ollut tähän mennessä 35 suuressa showssaan noin 150 miljoonaa katsojaa yli 300 maailmankaupungissa kaikilla kuudella maanosalla.

Sirkuksella on 4 000 työntekijää, joista 1 300 on esiintyjiä 50 eri maasta. Cirque du Soleil on esiintynyt myös Méxicossa täysille katsomoille.

Cirque du Soleil kertoo joka vuosi uuden tarinan. Tänä vuonna sirkus on valinnut teemakseen naiset. Näytöksen nimi on Amaluna, jossa ama viittaa äitiin ja luna kuuhun, joka on naisellisuuden symboli. Amaluna on mystinen saari, jota johtaa nainen nimeltä Prospera. Amaluna on tarina rakkaudesta ja hyvyydestä.

Markku Saksa, México
_ Kirjoittaja on Meksikossa asuva toimittaja_